Elicopterul preşedintelui Boliviei, aterizare de urgenţă din cauza unui posibil atentat

Elicopterul care îl transporta luni pe preşedintele bolivian Evo Morales a fost nevoit să aterizeze de urgenţă din cauza unei probleme mecanice, iar un apropiat al şefului statului a acuzat că e vorba despre o tentativă de atentat, într-un moment în care opoziţia încearcă să-l înlăture de la putere, relatează AFP, preluată de Agerpres.

05 nov. 2019, 04:37
Elicopterul preşedintelui Boliviei, aterizare de urgenţă din cauza unui posibil atentat

Aparatul, un EC-145, a suferit o problemă mecanică la rotorul din spate, la decolare, ceea ce a dus la o aterizare de urgenţă, au anunţat Forţele aeriene boliviene (FAB) într-un comunicat, precizând că incidentul nu s-a soldat cu răniţi.

Incidentul s-a produs în momentul în care şeful statului socialist se pregătea să plece dintr-un sat unde venise să inaugureze un drum.

În imaginile difuzate pe reţelele sociale şi de media locale se vede cum elicopterul decolează de pe un teren de fotbal, încearcă să ia altitudine, apoi aterizează precipitat, puţin mai departe, pe un teren noroios.

Forţele armate boliviene au deschis o anchetă asupra incidentului.

La puţin timp după aterizarea de urgenţă, fostul ministru de interne Hugo Moldiz a denunţat un „atentat” împotriva preşedintelui, primul indigen care conduce Bolivia.

Sâmbătă, o figură a opoziţiei, Luis Fernando Camacho, a făcut apel la armata boliviană „să se dea de partea poporului” şi i-a dat preşedintelui un ultimatum până luni seară pentru a renunţa la putere.

Evo Morales, la putere din 2006, a ieşit primul în alegerile prezidenţiale de la 20 octombrie cu 47,08% din voturi, faţă de 36,51% pentru centristul Carlos Mesa, potrivit rezultatelor oficiale.

Avansul de peste zece puncte a lui Morales faţă de rivalul său de pe locul doi îi permite automat să fie reales din primul tur. Opoziţia a denunţat însă o „fraudă” şi valul de proteste care s-a declanşat a doua zi după scrutin s-a soldat cu cel puţin doi morţi şi 140 de răniţi.