Elita Bacalaureatului din România, student în Germania la o universitate de prestigiu FOTO

Cel mai slab Bacalaureat din ultimele două decenii a distrus visurile multor elevi de clasa a XII-a. Anul trecut, promovabilitatea la prima sesiune a Bacalaureatului a fost de 44,47 la sută. Cu toate acestea, aproape 70 de elevi au reuşit să strălucească şi să arate că se poate învăţa. Andrei Stoica a obţinut performanţa de a avea 10 pe linie la toate probele susţinute. Pentru că îi era teamă că sistemul de învăţământ din România avea să-i pună piedici, bucureşteanul a ales să plece la o facultate din Germania. El a acceptat să împărtăşească experienţa primului an de studenţie, pentru RTV.NET.
Roxana Gagiu
08 iun. 2012, 05:16
Elita Bacalaureatului din România, student în Germania la o universitate de prestigiu FOTO

Examenul de maturitate din 2011 la care nu s-a mai putut copia a devenit un coşmar pentru aproape 100.000 de elevi din Romania. Planurile de facultate s-au împiedicat de cel mai dificil examen, un examen supravegheat din fiecare colţ de clasă.

Cu toate acestea, aproape 70 de elevi au reuşit să strălucească şi să arate că se poate învăţa într-un sistem de învăţământ cu multe probleme. Ei au dovedit că performanţa se obţine prin muncă şi prin dăruire şi au reuşit să obţină 10 pe linie la toate probele.

Din păcate, România exportă tinerele valori în Marea Britanie, Gemania, Franţa şi nu numai. În Bucureşti anul trecut doar doi elevi au reuşit să termine Bacalaureatul cu nota 10, Alina Crăciun, de la la Liceul Teoretic „Jean Monnet”, şi Andrei Stoica, de la Colegiului „Tudor Vianu”. După ce vacanţa de vară a luat sfârşit, Alina a plecat în Regatul Unit al Marii Britanii unde avea să studieze marketing and financial management şi unde avea să primească o bursă de 2.500 de lire/an.

Andrei Stoica a plecat la universitatea din Germania, Jacobs University Bremen, o universitate clădită pe sistemul american, fiind „înfrăţită” cu Rice University. Acolo, el studiază Electrical and Computer Engineering.

Îi era teamă că sistemul din România avea să-i pună piedici în realizarea unei cariere. Nu avea certitudinea că s-ar putea angaja undeva pe un salariu decent după ce avea să termine universitatea. A plecat în Germania pentru a-şi atinge ţelurile. A renunţat la familie şi la prieteni.

Ajuns acolo totul prinde alt contur, totul pare mult mai uşor de realizat 

„Imediat cum am ajuns, am fost plăcut impresionat de tot ceea ce am găsit aici, de la facilităţiile academice (laboratoare, săli de clasă, săli de conferinţe, bibliotecă, terenuri de antrenament) până la cazare şi masă. În plus, ceea ce m-a şi atras spre a alege Jacobs a fost posibilitatea de a învăţa şi lucra într-un mediu cu oameni provenind dintr-o multitudine de naţionalităţi. Chiar dacă l-a început a fost puţin mai greu cu acomodarea, în scurt timp m-am obişnuit cu campusul şi viaţa de aici”, a spus Andrei Stoica, pentru ROMÂNIATV.NET.

Universitate cu cinematograf şi expoziţii de fotografie

Universitatea din Germania avea să-şi pună uşor, uşor amprenta pe Andrei. Elevul de 10 de la Colegiului „Tudor Vianu” a devenit mult mai organizat şi asta datorită programului de la universitate.  „Este destul de plin în marea majoritate a timpului. În acelaşi timp, sunt un pic mai conştient de ceea ce înseamnă lucrul în echipă sau într-un grup mai numeros, asta în principal datorită structurii laboratoarelor pe care le-am avut în primul an. Ştiu însă că mai am foarte mult de acumulat până departe, aşa că deşi am terminat anul I, aştept deja să încep anul II. Chiar dacă programul a fost destul de încărcat întotdeauna am avut timp să mă şi relaxez astfel încât să nu mă simt copleşit. Un mare rol aici l-au avut şi programele artistice ale universităţii. Spre exemplu, în campus cam cel puţin de două ori pe lună sunt spectacole de dans, de cântat, expoziţii de fotografii, piese de teatru. Fiecare colegiu de aici are propriul său mini-cinematograf”.

Cel mai mult i-a plăcut că la acea universitate putea să-şi aleagă şi alte cursuri pe lângă cele obligatorii în cadrul programului. „Spre exemplu, eu mi-am ales Microeconomie, Istoria Europeană Contemporană de la 1789 până în prezent şi Metode de modelare statistică”, a spus Andrei.

Internship de cel puţin 3 luni la o companie pe domeniul său de activitate

La Jacobs toată lumea este obligată să aibă un internship de cel puţin 3 luni la o companie pe domeniul său de activitate. „Cred că în acest fel un student învaţă mult mai mult ce să facă în viitoarea sa slujbă, căpătând experienţă, iar în acest fel o continuitate a locurilor de muncă este asigurată”, a adăugat studentul român.

Un mare rol în această dezvoltare academică şi profesională a studenţilor îl au şi „academic advisorii” universităţii care sunt în fapt profesori ai programelor principale. Astfel, fiecare student are propriul său sfătuitor de bază cu care se poate consulta în ceea ce îi priveşte viitorul şi cariera, ceea ce este foarte important pentru un tânăr aflat la început de drum.

Andrei Stoica nu exclude posibilitatea ca la finalizarea studiilor să îşi încerce norocul înapoi în România.

Universitatea Jacobs are campus propriu, format din 30 hectare de parc

În campusul universităţii se găsesc căminele, administrația universității, corpurile cu clase și clădirile de cercetare (cca. 5.600 mp spațiu cu laboratoare), Centrul de Informații și Resurse (IRC – Information and Resource Center), o bibliotecă cu resurse digitale extinse și utilizând o tehnologie a informației de actualitate, apartamente pentru oamenii de știință care vizitează campusul, ca și facilități pentru sport și alte activități.

La Jacobs există o mare varietate de cluburi studențești. În mare, se pot diferenția în cluburi sportive și cluburi artistice și culturale. Activitățile sportive includ, de exemplu, canotaj, fotbal, baschet, volei, cricket, rugbi, majorete, dans de societate, salsa, breakdance, frisbee și arte marțiale. În cea de-a doua categorie intră ziarul campusului, „Pulse of the World”, societatea „BRIMUN”, clubul de dezbateri, clubul de mediu și clubul de artă.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…