Elizabeth Jane Howard, scriitoare, model, actriţă şi dramaturg, a murit vineri dimineaţă

Elizabeth Jane Howard, care a fost şi actriţă, model şi dramaturg şi este cunoscută pentru romanele din seria "Cazalet Chronicles", a încetat din viaţă la vârsta de 90 de ani.

03 ian. 2014, 11:13
Elizabeth Jane Howard, scriitoare, model, actriţă şi dramaturg, a murit vineri dimineaţă

Elizabeth Jane Howard a murit. Purtătorul de cuvânt al acesteia de peste 40 de ani, Jackie Graham, a confirmat pentru BBC că scriitoarea a murit „liniştită, după o scurtă boală”, în casa ei din Bungay, în comitatul englez Suffolk, în după-amiaza zilei de joi.

„Cazalet Chronicles”, o serie de romane apreciate de critici şi care au fost adaptate de BBC într-un serial de televiziune şi, recent, de BBC Radio 4, spune povestea unei familii din partea superioară a clasei de mijloc din Anglia în perioada interbelică şi după cel de-Al Doilea Război Mondial.

„All Change”, al cincilea volum al seriei, a fost publicat în noiembrie 2013.

De asemenea, printre romanele sale aclamate de public se numără „The Light Years”, „Marking Time”, „Confusion” şi „Casting Off”, care au fost vândute în milioane de copii în întreaga lume.

Elizabeth Jane Howard s-a căsătorit la doar 19 ani cu Peter Scott, fiul căpitanului Robert Falcon Scott, cel care a condus două expediţii în zona Antarcticii. Autoarea a mai fost căsătorită, de altfel, cu alţi doi bărbaţi, printre care s-a numărat şi scriitorul Kingsley Amis.

La început, Elizabeth Jane Howard a lucrat ca actriţă de teatru şi a fost crainică pentru BBC în perioada celui de-Al doilea Război Mondial, înainte de a începe să scrie cărţi, în 1950.

Printre romanele scrise de ea se mai numără „The Beautiful Visit”, „The Long View”, „After Julius” şi „Something in Disguise”.

Totodată, Elizabeth Jane Howard a scris scenarii pentru televiziune, pentru producţii precum „Upstairs”, „Downstairs”, şi scurte ficţiuni, precum „Mr Wrong”.