Elon Musk a stabilit un record mondial. Dintr-o singură lansare, Space X a plasat pe orbită 143 de sateliţi

O rachetă produsă de SpaceX a fost lansată duminică şi a plasat cu succes pe orbită un număr record de sateliţi, au anunţat reprezentanţii companiei americane.

25 ian. 2021, 10:47
Elon Musk a stabilit un record mondial. Dintr-o singură lansare, Space X a plasat pe orbită 143 de sateliţi

Racheta Falcon 9 s-a desprins de pe rampa de lansare din Cape Canaveral, Florida, la ora locală 10:00 (17:00, ora României), la o zi după data prevăzută iniţial de lansare, care a fost amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Andy Tran, un manager de la Space X, a declarat într-o înregistrare video că racheta Falcon 9 a transportat 133 de sateliţi comerciali şi guvernamentali, precum şi 10 sateliţi ai companiei Space X. „Acesta este cel mai mare număr de sateliţi plasaţi vreodată în spaţiu într-o singură misiune”, a spus el.

SpaceX operează lansări ale rachetelor sale din gama Falcon 9 în cadrul unui program de „rideshare” („lansări partajate”), în virtutea căruia o serie de firme mai mici plătesc compania deţinută de Elon Musk pentru a transporta tehnologiile lor în spaţiu.

Citeşte şi Cum a ajuns Elon Musk de la a nu avea bani de mâncat în oraș la cel mai bogat om din lume. Povestea de succes a familiei sale de antreprenori

Într-o serie de mesaje publicate pe Twitter, SpaceX a anunţat că toţi cei 143 de sateliţi au fost plasaţi pe orbită.

Compania creată de Elon Musk doreşte să plaseze pe orbită mii de sateliţi de mici dimensiuni pentru a forma constelaţia „Starlink”, al cărei obiectiv constă în furnizarea din spaţiu a unor servicii de internet de mare viteză.

Citeşte şi Elon Musk face un anunţ revoluţionar: „În 2026 vor ajunge primii oameni pe Marte”

Mai mulţi oameni de ştiinţă şi-au exprimat îngrijorările legate de existenţa unui număr atât de mare de obiecte artificiale care ar gravita în jurul Terrei. Reprezentanţii SpaceX au explicat însă faptul că aceşti sateliţi sunt concepuţi să se dezintegreze la reintrarea în atmosferă, după câţiva ani petrecuţi pe orbită.