Fostul premier Marcel Ciolacu a fost cel care a anunțat oficial succesul testului printr-o postare pe platforma X (fosta Twitter), în care a subliniat sprijinul total al Guvernului pentru avansul tehnologic propus de SpaceX. Declarația sa a fost rapid remarcată de fondatorul SpaceX, Elon Musk, care a repostat mesajul și i-a transmis mulțumiri liderului român pentru implicare și deschidere.
„În lumina rezultatelor pozitive ale primului test de acest tip efectuat de SpaceX în România, Guvernul sprijină pe deplin dezvoltarea de noi tehnologii de sateliți NGSO și mandatează ANCOM să analizeze și să promoveze activ revizuirea reglementărilor internaționale actuale privind limitele EPFD.”, a transmis Marcel Ciolacu într-un mesaj public.
Reacția lui Elon Musk nu a întârziat să apară. Miliardarul american i-a răspuns direct lui Ciolacu printr-un mesaj tot pe platforma X.
„Mulțumesc, Marcel Ciolacu! Este un pas extraordinar de important pentru a ajuta românii să se conecteze, să aibă o bandă de internet cu adevărat de mare viteză. ANCOM-ul din România face lucruri extraordinare.”, a scris miliardarul american.
Gestul fostului premier de a mandata ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) să promoveze activ modificarea reglementărilor internaționale a fost apreciat și de conducerea executivă a SpaceX. Gwynne Shotwell, președinta companiei, a salutat inițiativa printr-un mesaj publicat tot pe platforma X, în care a subliniat importanța colaborării cu România.
„Un pas incredibil pentru a ajuta să conecteze toți românii cu internet în bandă largă de mare viteză și latență redusă.”, a scris aceasta.
Testul efectuat de SpaceX în România a avut ca obiectiv analizarea performanțelor rețelei de sateliți non-geostaționari (NGSO) Starlink în condiții reale, cu scopul de a demonstra că aceasta poate funcționa eficient și fără a interfera cu sateliții geostaționari existenți, chiar și în cazul în care se adoptă limite EPFD (Equivalent Power Flux Density) mai permisive.
Acesta a fost primul test de acest tip realizat la nivel mondial, în condiții practice, și a implicat simularea unei capacități de rețea Starlink de opt ori mai mari decât cele permise de limitele actuale. România a pus la dispoziție nu doar locațiile de testare și infrastructura tehnologică, ci și cadrul legal necesar, precum și sprijinul din partea instituțiilor responsabile de securitatea națională.
Datele obținute urmează să fie prezentate în cadrul întâlnirilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), acolo unde România va susține relaxarea normelor actuale, în scopul accelerării inovației tehnologice și extinderii accesului global la internet de mare viteză.
Demersul autorităților române vine într-un context politic sensibil. Relațiile dintre România și Elon Musk au fost tensionate în ultimele luni, după ce miliardarul a criticat public anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Musk a acuzat, într-o serie de postări controversate, faptul că „un judecător poate anula alegeri fără a fi considerat dictator”, o afirmație care a stârnit ample reacții pe scena politică românească.
Cu toate acestea, inițiativa lui Marcel Ciolacu de a colabora activ cu SpaceX și de a sprijini modificarea reglementărilor internaționale în favoarea noilor tehnologii pare să fi contribuit la o detensionare a relațiilor. Reacțiile pozitive ale lui Elon Musk și ale președintei SpaceX indică o reluare a dialogului pe teme tehnologice și o recunoaștere a României ca partener de încredere în inovație.