Elon Musk vrea să mărească performanţele creierului uman pentru a ţine pasul cu inteligenţa artificială

Cea mai nouă companie a lui Elon Musk se numeşte Neuralink şi a fost înfiinţată cu scopul de crea un echilibru, pe viitor, între inteligenţa umană şi cea artificială, potrivit News.ro.

28 mart. 2017, 05:43
Elon Musk vrea să mărească performanţele creierului uman pentru a ţine pasul cu inteligenţa artificială

Preocupările lui Elon Musk, poate antreprenorul cu cea mai bună imagine la ora actuală, cu privire la potenţialele pericole pe care o inteligenţă artificială foarte dezvoltată le poate prezenta pentru omenire, nu sunt o noutate.

Noutate este faptul că acesta a înfiinţat o nouă companie care are ca scop final tocmai concilierea dintre cele două tipuri de inteligenţă. Neuralink, cum se numeşte aceasta, este a treia mare companie a antreprenorului american, alături de Tesla şi SpaceX.

Teoretic, performanţa creierului uman ar urma să fie crescută printr-o aşa-numită augmentare tehnologică. În teorie, aceasta ar presupune conectarea la un dispozitiv extern care fie ar creşte viteza de procesare, fie ar oferi acces la o cantitate foarte mare de informaţii, fie ambele.

Augmentarea tehnologică nu este un concept străin, cel puţin iubitorilor de literatură şi seriale science-fiction. În episodul 5 din sezonul 7 al serialului StarGate SG-1, numit Revisions, fiecare membru al unei comunităţi extraterestre era conectat la o enormă bază de date prin intermediul unui dispozitiv, numit Link, ce se ataşa pe tâmpla acestora.

Noua companie a lui Elon Musk va merge, însă, în paşi mici. Până să-şi poată realiza scopul, acesta va cerceta diverse alte domenii şi afecţiuni ale creierului uman, precum boala Parkinson, epilepsia sau depresia severă.