Elveţienii fac REFERENDUM pentru limitarea salariilor „nesimţite” ale directorilor de companii

Elveţienii vor vota duminică asupra "salariilor abuzive" ale directorilor de companii, sumele astronomice pe care aceştia şi le ofereau ajungând să convingă 100.000 de persoane să semneze o iniţiativă cetăţenească care dechide procedura de vot.

28 feb. 2013, 18:49
Elveţienii fac REFERENDUM pentru limitarea salariilor „nesimţite” ale directorilor de companii

Textul supus duminică votului popular, denumit Iniţiativa Minder, după numele iniţiatorului său, Thomas Minder, reîntăreşte considerabil drepturile acţionarilor, în scopul de a împiedica acordarea de salarii şi bonusuri prea mari, precum cel de 15 milioane de franci elveţieni (12 milioane de euro) acordat în 2011 directorului Novartis, 10 milioane lui Ernst Tanner, directorul Lindt & Sprüngli, 12,5 milioane şefului Roche, Severin Schwan, sau 11,2 milioane directorului Nestlé, Paul Bulcke.

Dacă cetăţenii elveţieni vor accepta această iniţiativă, după cum estimează sondajele, Elveţia „va avea cel mai rigid drept comercial din lume”, au avertizat oponenţii proiectului, reuniţi într-un comitet denumit „Nu iniţiativei Minder”, scrie Mediafax.

Pentru Thomas Minder, director al Trybol SA, o IMM de familie, specializată în igienă orală şi a părului, derapajele salariale ale marilor directori se explică prin lipsa acţiunii consiliilor de administraţie, „incapabili să controleze salariile conducerii„, potrivit unei declaraţii extrase dintr-un interviu acordat publicaţiei Le Temps.

Pentru a preveni ca asemenea abuzuri să continue, Thomas Minder propune împuternicirea acţionarilor astfel încât aceştia să poată decide asupra sumelor salariilor directorilor. Textul are în vedere doar companiile listate la Bursă, deoarece „acolo sunt cele mai flagrante abuzuri”, potrivit lui Paolo Bernasconi, fost procuror din cantonul Tessin, în prezent avocat, susţinător al iniţiativei Minder.

Prima de plecare, de 72 de milioane de franci elveţieni (60 de milioane de euro), pe care consiliul de administraţie al Novartis a prevăzut-o pentru viitorul fost preşedinte, Daniel Vasella, a provocat săptămâna trecută un protest de amploare. Vasella, care a fost în ultimii ani cel mai bine plătit director din Elveţia, a ales să renunţe, în cele din urmă, la această primă. De asemenea, se prevede ca directorii să nu mai poată primi primele în momentul achiziţiei de către o companie sau a vânzării unui sector de activitate.

Iniţiativa mai prevede ca membrii consiliului de administraţie sau directorii să poată fi trimişi la închisoare şi să plătească amenzi echivalente câştigurilor pe o perioadă de şase ani, în cazul în care nu vor respecta principalele dispoziţii. Textul a fost contestat vehement de autorităţile elveţiene, îndeosebi de Guvern şi Parlament, care au demarat o contrainiţiativă, mai puţin reformatoare, care „să nu pericliteze succesul economic al Elveţiei”.

Contrapropunerea se va aplica tuturor societăţilor elveţiene, listate sau nu, acordând mai multă putere consultativă acţionarilor. Dacă texul lui Minder va fi adoptat, acesta va intra în vigoare după un an.