Emil Boc, audiat în dosarul Microsoft: Exista riscul blocării procesului educaţional ca urmare a situaţiei juridice a acestei licenţe

Emil Boc, fostul premier al României, a fost audiat joi la Înalta Curte de Casație și Justiție. Conform România TV, acesta este martor în dosarul Microsoft.

20 sept. 2018, 12:41
Emil Boc, audiat în dosarul Microsoft: Exista riscul blocării procesului educaţional ca urmare a situaţiei juridice a acestei licenţe

UPDATE Emil Boc a fost audiat în calitate de martor în dosarul licenţelor Microsoft. La ieşirea din sediul instanţei Boc a afirmat că a oferit detalii despre discuţiile pe care le-au avut în Guvern.

”Exista riscul iminent al blocării procesului educaţional ca urmare a situaţiei juridice a acestei licenţe. Am prezentat instanţei tot ceea ce am ştiut în legătură cu discuţiile din Guvern şi au fost mai mult discuţii tehnice pornind de la specificul juridic al notei care este un act juridic diferit de o Ordonanţă sau o Hotărâre de Guvern. Am precizat faptul că discuţiile pot fi găsite pe stenograma din Guvern”, a spus Emil Boc la ieşirea din sediul ICCJ, potrivit News.ro.

Întrebat dacă avea informaţii că sunt ilegalităţi în contracul respectiv, Boc a declarat: ”Contracul nu se încheie de către Guvern, ci de către ministere. Eu consider că un ministru nu ia decizii decât după ce are un fundament de legalitate din partea serviciilor de legalitate. Din câte ştiu, Ministerul Comunicaţiilor a asigurat caracterul de legalitate. Ministrul nu este jurist şi nu este obligat să cunoască toate detaliie din actele normative”.

_________

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a fost condamnat în 2016 la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft. El a cerut eliberarea condiţionată, dar în decembrie 2017 Tribunalul Ilfov i-a respins solicitarea.

În septembrie 2017, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a fost trimis în judecată alături de fostul director al Microsoft România Călin Tatomir şi de oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu în dosarul „Microsoft 2”, privind vânzarea de licenţe Microsft, în care prejudiciul depăşeşte 51 de milioane de euro.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.