Emil Boc: Nu am auzit niciodată în Guvern ca Videanu să fi făcut lobby pentru vreun om de afaceri

Fostul premier Emil Boc susţine că nu a auzit niciodată în Guvern ca fostul ministru Adriean Videanu "să fi făcut lobby pentru vreun om de afaceri sau pentru cineva anume".

04 sept. 2013, 11:42
Emil Boc: Nu am auzit niciodată în Guvern ca Videanu să fi făcut lobby pentru vreun om de afaceri

Emil Boc a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează acuzaţiile de subminare a economiei naţionale la adresa lui Adriean Videanu.

„În Guvern, de fiecare dată când a fost abordat acest subiect, el a fost abordat din perspectiva soluţiilor anticriză şi a menţinerii locurilor de muncă într-o perioadă dificilă. Nu am auzit niciodată în Guvern ca Videanu să fi făcut lobby pentru vreun om de afaceri sau pentru cineva anume. De fiecare dată discuţiile s-au concentrat pe cele două componente. Îmi amintesc destul de bine, măsuri anticriză pentru menţinerea şi susţinerea locurilor de muncă într-o perioadă dificilă. Dacă îmi amintesc, Ordonanţa de Guvern care a fost adoptată în acest sens, una de urgenţă, a fost avizată chiar de ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul Victor Ponta, în cadrul Guvernului, pentru că aceste măsuri s-au luat în 2009. Acolo, în Guvern, despre aceste lucruri s-a discutat”, a spus Boc, potrivit Mediafax.

Întrebat cum comentează faptul că interceptările în cazul Videanu datează de patru-cinci ani şi au apărut abia acum, Boc a spus că pentru explicaţii trebuie chestionaţi cei care „fac dosare”, nu el.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, luni, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful DIICOT.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Foştii miniştri Adriean Videanu şi Varujan Vosganian au numit în AGA şi CA ale companiei Romgaz persoane fără pregătire de specialitate pentru a-şi putea impune cu uşurinţă deciziile prin care l-au sprijinit pe omul de afaceri Ioan Niculae, arătau procurorii DIICOT.

„Faptul că gruparea infracţională iniţiată de învinuitul Ioan Niculae a continuat să fie sprijinită şi de ministrul Adriean Videanu rezultă şi din aceea că şi ministrul Adriean Videanu a numit în componenţa AGA/CA – SNGN Romgaz, ca şi ministrul Varujan Vosganian, persoane fără pregătire de specialitate, scopul fiind acelaşi, de a putea cu mai multă uţurinţă să-şi impună deciziile prin care să sprijine realizarea scopului asumat al grupului infracţional”, notau procurorii DIICOT în referatul prin care cer avizul pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu (2008 – 2010) şi al lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei în 2007 – 2008 şi în prezent.