Emil Boc solicită o modificare legislativă pentru a preveni utilizarea vizelor de flotant în mod ilegal

Primarul Emil Boc a cerut Poliţiei Cluj-Napoca verificarea vizelor de flotant obţinute de părinţii care şi-au înscris copiii în clasa pregătitoare, solicitând Guvernului să stabilească numărul maxim de persoane care pot locui într-un apartament, potrivit Mediafax.
Iulian Tudor
03 mart. 2017, 16:57
Emil Boc solicită o modificare legislativă pentru a preveni utilizarea vizelor de flotant în mod ilegal

Primarul Emil Boc a declarat, vineri, că o cauză a aglomerării traficului din centrul municipiului Cluj-Napoca este faptul că legea permite în baza unei vize de flotant oricărui cetăţean să îşi înscrie copilul la o şcoală din această zonă, fără alte precizări.

„Primăria, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cu Poliţia municipiului caută soluţii pentru decongestionarea traficului în zona centrală. Una dintre problemele pe care le avem este legată de faptul că şcolile din centru sunt supraaglomerate şi avem un caz în care s-a cerut suplimentarea cu 12 clase faţă de numărul existent. O cauză a aglomerării este faptul că legea este permisivă şi, în baza unei vize de flotant, permite oricărui cetăţean să îşi înscrie copilul la o şcoală din centrul oraşului, fără alte precizări, iar părinţii, deşi nu locuiesc în zonă, îşi aduc copiii la şcoală cu maşinile în fiecare dimineaţă. Am cerut Poliţiei verificarea în teren a cazurilor unde sunt suspiciuni că se înregistrează un număr mare de cereri pentru stabilirea reşedinţei la aceeaşi adresă şi să se vadă dacă solicitanţii locuiesc efectiv la adresa declarată”, a spus Boc.

Acesta a subliniat că a consultat legislaţia MAI din care a reieşit că, în baza unui ordin semnat în 2012, în situaţia în care la nivelul Serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanei se înregistrează un număr mare de cereri pentru stabilirea reşedinţei la aceeaşi adresă, „atunci se informează Poliţia municipiului în vederea efectuării unor verificări în teren”.

„Verificările urmăresc dacă solicitanţii locuiesc efectiv la adresa declarată. În situaţia în care se constată că nu locuiesc efectiv acolo, cererile privind stabilirea reşedinţei vor fi respinse, întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile legale. Pentru viitor, pentru a preveni utilizarea vizelor de flotant în alt scop decât cel legal, am cerut ca în momentul în care se solicită viză de flotant să se facă verificări în teren de către Poliţia municipiului Cluj-Napoca dacă persoana respectivă locuieşte efectiv acolo sau nu, iar în cazul în care nu locuieşte acolo, se poate respinge stabilirea reşedinţei. Din informaţiile primite am constatat că sunt locuinţe, garsoniere unde au 15 – 40 de persoane viză de flotant”, a explicat Emil Boc.

Potrivit acestuia, scopul acestui demers este unul preventiv, pentru viitor, astfel încât toate cererile pentru obţinerea flotantului care vor fi depuse începând de acum vor fi verificate.

„Teoretic este posibilă şi o anchetă penală, dar consider că nu va fi cazul să urmeze dosare penale”, a subliniat primarul Clujului.

De asemenea, Boc solicită MAI, Ministerului Dezvoltării şi Guvernului, în ansamblu, să emită o reglementare normativă, cu caracter general, care să se aplice în toate situaţiile în care se solicită viză de flotant, astfel încât să se raporteze la o anumită suprafaţă locativă.

„În Legea Locuinţei avem stabilit spaţiul minim necesar pentru o persoană, dar nu se poate extinde această prevedere la flotant deoarece legea nu permite acest lucru. Dacă o lege naţională ar spune că, într-un spaţiu de 100 mp ai voie să iei ca flotant 3-4 persoane, ne-ar ajuta foarte mult în a evita controale şi verificări în teren. Astfel, noi vom putea evalua dacă într-un apartament pot fi primite un număr fix de persoane cu viză de flotant pe lângă cele existente. Fenomentul de flotant fictiv este făcut pentru locurile din şcoala primară, dar şi pentru obţinerea unui loc de parcare sau pentru înscrieri la creşe sau grădiniţe, fiind pervertită funcţionarea unui sistem normal”, a mai spus Boc.

Măsura de verificare a vizelor de flotant face parte dintr-un ansamblu de măsuri pe care Primăria Cluj-Napoca le analizează pentru diminuarea aglomeraţiei din zona centrală, cum ar fi introducerea unor autobuze sau microbuze şcolare pentru transportul elevilor din cartiere spre şcolile din centru pentru elevii din ciclul primar, instituirea unor benzi dedicate de transport în comun pentru a încuraja clujenii să folosească transportul în comun spre şcoală sau realizarea unor extensii ale şcolilor centrale în cartiere.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Meseria bine plătită pe care nimeni nu vrea să o facă. Salariile pot ajunge și la 6000 de lei pe lună
Capital.ro
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii acasă? L-a ispitit grav!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
Sfinții CONSTANTIN și ELENA. Ce nume sărbătorim astăzi
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'