Emil Gânj, bărbatul căutat de nouă zile fiind suspectat că și-a ucis iubita și apoi i-a dat foc în casă, a săvârșit faptele după ce s-a asigurat că polițiștii care păzeau casa victimei au plecat din zonă, au scris procurorii în referatul prin care au cerut arestarea lui în lipsă.
„Modul de reacţie al incupatului care a făcut abstracţie şi a ignorat complet climatul de linişte, sprijin, protecţie şi încredere reciprocă care trebuie să se deruleze relaţiie de prietene/iubire şi a înţeles să adopte un comportament de o violenţă extremă la adresa victimei cu care a avut o relaţie amoroasă, paralizând-o de frică şi terorizând-o sistematic pe un interval de timp de lung în perioada anterioară comiterii faptei, sub ameninţarea de a-i suprima viaţa, pune în evidenţă un grad ridicat de periculoziate a acestuia şi în mod cert creează o stare de insecuritate concretă pentru persoanele din aturajul său şi din colectivitatea din care face parte atât el, cât şi victime, având în vedere uşurinţa cu care acesta înţelege să uzeze de violenţă extremă, în condiţiile n care nu există nici o justificare pentru o astfel de conduită”, se arată în referatul procurorilor.
Procurorii spun că Emil Gânj a pândit efectiv plecarea echipajelor de poliție care asigurau paza casei victimei și a intrat peste ea cu un topor și a ucis-o.
„Inculpatul s-a înarmat cu un topor, pe care l-a utilizat la comiterea faptei, ceea ce demonstrează că acesta a chibzuit asupra modului de acţiune şi s-a pregătit în vederea asgiurării reuşitei în demersul său infracţional. A acţionat după plecarea din zonă a echipajului de poliţie care asgiura paza locuinţei victimei până la ora 06.00 ceea ce reflectă că acesta a ales şi momentul cel mai potrivit pentru a acţiona, premeditând astfel săvârşirea infracţiunii de omor, ceea ce atrage incidența circumstanţei, prevăzută de art. 189, alin. 1, lit. a Cp”, mai scriu procurorii.
Pe numele bărbatului a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă.
Ultima informație privind localizarea lui a venit din localitatea Sărata, județul Bistrița-Năsăud. Un localnic a sunat la 112, după ce l-ar fi văzut pe individ.
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a spus că decizia privind montarea unei brățări de monitorizare revine „organelor care aplică legea”, însă a menționat că faptul că „această persoană a fost reintegrată în societate cu ușurință” este „un mare semnal de alarmă”.
„În momentul de față, ordinul de protecție are o serie de garanții care, dacă sunt aplicate corespunzător, ar trebui să acorde protecție. Cu toate acestea, în ceea ce privește durata, în ceea ce privește măsurile, în ceea ce privește protecția, putem să amplificăm acest tip de protecție pentru a asigura o siguranță sporită victimelor”.
„O observație esențială: important este ca persoanele care se simt amenințate să reacționeze imediat. Și foarte important este să aplicăm efectiv, riguros și cu foarte multă preocupare legislația pe care deja o avem, pentru că, analizând directiva europeană care vizează efectiv violența împotriva femeii și violența domestică, am constatat că avem deja în legislație foarte multe elemente care sunt corespunzătoare cu viziunea europeană asupra acestei chestiuni”, a completat ministrul Justiției, la Digi24.
Întrebat de ce Emil Gânj, suspectat de uciderea femeii, nu a avut brățară electronică de monitorizare, ministrul a declarat că „trebuie să spunem că anumite chestiuni sau multe dintre chestiunile care vizează cele întâmplate nu țin de Ministerul Justiției. Ele țin de aplicarea legii de către polițiști, procurori, judecători și în acest context cred că informațiile relevante pot să fie oferite de către organele administrative sau cele judiciare de la fața locului”.
El spune că trebuie însă precizat că „această persoană a fost reintegrată în societate, din păcate, cu ușurință”: „Are un istoric infracțional. O altă crimă comisă. Un mare semnal de alarmă. Nu cunosc în ce condiții a fost evaluată situația sa în detenție pentru a fi redat societății mai devreme. Dar accentuez, responsabilitatea majoră este a organelor de aplicare a legii”.