Emil Hurezeanu, despre Schengen: Suntem mai aproape decât oricând de un acord

Dacian Cioloș afirmă că respingerea Schengen este depășită și că motivele invocate de țările membre sunt strict politice, iar ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu subliniază că suntem mai aproape decât oricând de un acord franco-germano-român în ceea ce priveşte accesul în Spaţiul Schegen.

31 aug. 2016, 08:34
Emil Hurezeanu, despre Schengen: Suntem mai aproape decât oricând de un acord

„Cred că nu e doar părerea premierului Cioloş, sunt convins că e şi cea a cancelarului Merkel şi a altor politicieni europeni. Au existat discuţii, pe fundalul acestor destructurări ale regimului migraţiei, vin migranţi refugiaţi din Orientul Apropiat, s-au alăturat în număr foarte mare, în cote periculoase migranţilor obişnuiţi, sunt ţări cu politici diferite în privinţa apărării graniţelor.

Unii spun că şi Brexitul a fost declicul criza refugiaţilor. Germania e în centru, ochiul ciclonului în această privinţă.

Te întrebi: nu e mai bine să fii în afara Spaţiului Schengen în această perioadă? Aş spune că nu, pentru că Spaţiul Schengen e şi o realitate simbolică, nu doar fizică.

Nu e un perimetru controlat instituţional, e şi asta în primul rând, dar şi un simbol politic. Este o formă superioră de integrare. Noi am intrat cu arme şi bagaje în 2007, dar cu o sabie puţin mai tăioasă când e vorba de justiţie şi de Spaţiul Schengen.

Asistăm la un crescendo în reacţia politicienilor români. Şi ministrul de externe al Slovaciei a spus azi foarte clar că România trebuia să fie de mult stat membru în Spaţiul Schengen. Cred că ne apropiem de acest moment. S-ar putea să asistăm şi la o intrare treptată, cu încetinitorul şi mai mult de facto. Cred că există şi o astfel de ipoteză.

Ştiu din informaţii proprii profesionale că suntem mai aproape decât oricând de un acord franco-germano-român în ceea ce priveşte accesul în Spaţiul Schengen”, a declarat Emil Hurezeanu, citat de Digi24.