Emilia Şercan, acuzată de plagiat în lucrarea de diplomă. Jurnalista ar fi copiat din lucrări despre libertatea de exprimare

Emilia Şercan a plagiat în lucrarea sa de diplomă prezentată la terminarea Facultăţii de Jurnalism din Sibiu, dezvăluie Turnul Sfatului. Pasaje întregi din lucrarea jurnalistei care şi-a făcut o misiune din devoalarea plagiatelor politicienilor şi magistraţilor de prim rang sunt copiate din lucrări de specialitate pe tema libertăţii de exprimare.

26 mai 2017, 12:22

Emilia Șercan, care a absolvit în 2003 Facultatea de Jurnalism din Sibiu, a prezentat lucrarea de diplomă cu titlul „Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare”.

Turnul Sfatului a obţinut documente care arată că lucrarea Emiliei Şercan conţine pasaje întregi copiate din două lucrări pe tema libertăţii de exprimare, scrise de jurişti şi jurnalişti: Monica Macovei, Mircea Toma, Ana Coculescu, Adrian Tudorică, Adriana Drăgăliţă, Dan Mihai. Cele două lucrări copiate sunt: „Jurisprudența europeană privind libertatea de exprimare” şi „Aspecte privind hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului”, cărţi publicate în 2002, înainte de absolvirea jurnalistei.

Potrivit site-ului Turnul Sfatului, Emilia Șercan a copiat pasaje de la paginile 5, 14, 15,16, 54, 59, 60 din Ghidul juridic.

De asemenea, Capitolele 2 („Reglementări naționale în materia libertății de exprimare și a libertății de conștiință”) și 4 („Libertatea de exprimare, reglementări internaționale”) conţin multe observații de ordin juridic, lăsate fără ghilimele sau fără nici un fel de atribuire. 

Reporterul Turnul Sfatului a contactat-o pe Emilia Şercan, însă aceasta nu a dorit să comenteze, mai precizează site-ul sibian.

De precizat că, după modul cum este redactat materialul pe Turnul Sfatului, reiese că informaţiile au fost obţinute de altcineva şi oferite spre publicare site-ului, lucru recunoscut de autorul articolului, TraianDeleanu, pentru Hotnews.

Emilia Şercan s-a făcut remarcată în ultimii ani prin dezvăluirea plagiatelor din tezele de doctorat ale unor politicieni şi magistraţi de prim rang – Gabriel Oprea, Petre Tobă, Robert Negoiță, Neculai Onțanu, Bogdan Licu, Mihai Stănișoară, chiar şi lucrarea şefei DNA, Laura Codruța Kovesi, conţine unele pasaje controversate, deşi ea a obţinut verdict de neplagiat.

Recent, Emilia Şercan a părăsit în lacrimi platoul emisiunii Profesioniştii, după ce Eugenia Vodă a întrebat-o despre salariul de 8.000 de euro pe lună încasat de la Realitatea TV patronată de Sorin Ovidiu Vîntu, despre care Emilia Şercan publicase numeroase anchete în Evenimentul Zilei.

Ea a participat în această săptămână la o conferinţă internaţională pe tema plagiatului, la care a reuşit să ţină audienţa cu sufletul la gură, potrivit propriei relatări.

„Nu o spun cu bucurie, insa prezentarea pe care am avut-o la conferinta „Plagiarism across Europe and beyond” a facut senzatie. Unii participanti s-au mutat din ultimele randuri ale salii mai in fata, ca sa vada si sa auda mai bine, altii scoteau cate un foarte vocal „wow” dupa aproape fiecare informatie pe care o furnizam. Prezentarea s-a intitulat „Plagiarism in Ph.D. theses. A case study of military universities in Romania””, a povestit jurnalista pe Facebook.

Emilia Şercan a anunţat că va lansa la Bookfest cartea „Fabrica de doctorate sau cum se surpă fundamentele unei naţii”, care va fi prezentată de Gabriel Liiceanu.