Universitatea de Vest Timişoara propune retragerea titlului de doctor fostului ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, pentru plagiat

Jurnalista de investigații Emilia Șercan anunță vineri, pa pagina sa de Facebook, că fostul ministru al Sănătății Florian Bodog este de astăzi „plagiator cu acte în regulă”.

27 iul. 2018, 09:19
Universitatea de Vest Timişoara propune retragerea titlului de doctor fostului ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, pentru plagiat

UPDATE Senatul Universităţii de Vest Timişoara (UVT) a avizat, vineri, concluziile Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD) a instituţiei şi a propus retragerea titlului de doctor fostului ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, acordat pentru teza doctorală intitulată „Managementul şi marketingul unităţilor sanitare”, susţinută în anul 2008.

„Comisia de Etică a UVT (…) a vorbit despre ‘existenţa unui grad de similitudine de 36% în teza de doctorat’ a domnului Bodog F. Florian Dorel şi a observat că ‘aceasta nu respectă standardele de calitate actuale şi etica profesională în modul de elaborare şi redactare a tezelor de doctorat’. În data de 20 iulie, rectorul UVT, respectiv directorul CSUD au făcut două solicitări separate către Comisia de Etică, pentru a lămuri dacă gradul de similitudine poate fi asociat cu plagiatul şi dacă atunci când vorbeşte despre standardele actuale de etică, ele sunt valabile şi în raport cu momentul susţinerii tezei”, se arată, vineri, într-un comunicat al UVT.

Potrivit acestuia, comisia de experţi a recomandat Comisiei de Etică şi Deontologie Universitară din UVT „să propună sancţionarea aferentă unei teze de doctorat aflată în situaţia de a fi considerată ‘plagiat’.

„În data de 25 iulie, CSUD a luat act de această clarificare a Comisiei de Etică şi a constatat că trebuie declanşată procedura legală prin care IOSUD-UVT propune CNATDCU retragerea titlului de doctor. Această propunere a fost avizată astăzi, 27 iulie, de Senatul UVT. Toate documentele vor fi transmise, cu semnătura rectorului UVT, către CNATDCU, în cursul zilei de luni, 30 iulie”, se precizează în comunicatul UVT.

__________

UPDATE Fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, va ataca decizia de plagiat și retragerea titlului de doctor, votate vineri de Senatul Universității de Vest din Timișoara (UVT)

‘Voi ataca decizia luată la Universitatea de Vest din Timișoara și mi-aș permite să-l întreb pe domnul deputat liberal, rector al Universității de Vest din Timișoara, când a greșit, atunci când a propus să mi se acorde titulul de doctor în calitate de președinte al Comisiei sau când a făcut presiuni asupra Comisiei de etică pentru a preciza în textul raportului domniilor lor că este vorba de palgiat’, a declarat Bodog pentru Libertatea.

___________

Jurnalista de investigații Emilia Șercan anunță vineri, pa pagina sa de Facebook, că fostul ministru al Sănătății Florian Bodog este de astăzi „plagiator cu acte în regulă”.

„O mică exclusivitate. Florian Bodog este de astăzi plagiator cu acte în regulă. Senatul Universității de Vest din Timișoara (UVT) a votat în această dimineață constatarea plagiatului în teza de doctorat a fostului ministru al Sănătății și retragerea titlului de doctor. Documentele vor fi transmise luni către Ministerul Educației și CNADCU, mi-au declarat surse din UVT.

Procedural, urmează ca CNATDCU să ia o decizie, în formularea căreia va conta decizia UVT de azi, iar apoi Ministerul Educației să emită ordinul de retragere a titlului. Ancheta despre Florian Bodog am publicat-o în octombrie 2017 pe PressOne, iar atunci ministrul în funcție a făcut piruete jalnice, punându-și o colegă din care a plagiat să zică faptul că Bodog scrisese acea carte, dar nu a și semnat-o.

PS. Și să nu uit, am randament de sută la sută în devoalarea plagiatorilor. Mai ceva ca CNATDCU.”, scrie Șercan, pe Facebook.

Ministrul Sănătății, Florian Dorel Bodog, este acuzat că a plagiat 147 dintre cele 232 de pagini ale tezei sale de doctorat în Științe Economice, intitulată „Managementul și marketingul unităților sanitare” şi susţinută în 2008 la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT). Două dintre cărțile din care a copiat masiv sunt semnate, una, de un consilier personal de-al său − decanul unei facultăţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, iar alta, de o colegă − conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea.