EXCLUSIV Emilian Imbri: „Măsurile se iau ca să nu aglomerăm spitalele cât să trebuiască să scoatem paturile în curte”

Medicul Emilian Imbri, fost manager al Institutului Victor Babeş, a fost invitatul lui Victor Ciutacu în emisiunea Punctul Culminant, în care au analizat, împreună cu restul invitaţilor, cât dintre măsurile de prevenţie şi restricţiile impuse de autorităţi sunt benefice şi de unde începe încălcarea drepturilor cetăţeneşti.
George Russo
05 apr. 2021, 23:07
EXCLUSIV Emilian Imbri:

Emilian Imbri susţine că în cazul declarării pandemiei, opiniile şi recomandările medicilor specialişti sunt transformate în acte normative, astfel încât cetăţenii nu mai pot invoca faptul că nu se supun unor simple recomandări medicale.

Pe de altă parte, avocatul Dan Chitic, unul dintre purtătorii de cuvânt ai protestatarilor, argumentează faptul că aceste decizii luate de autorităţi sunt luate strict pe baza unor păreri medicale şi acestea nu sunt de ajuns pentru a încălca drepturi fundamentale.

„Daca e sa discutam, cred ca toti avem dreptul la opinii. Opinia medicala este urmata de o recomandare sau, in situatii de pandemie, aceste recomandari pot deveni cerinte si masuri de preventie, pentru a evita transmiterea acestor virusi. Nu este o discutie pe legi, daca domnul avocat vrea lamuriri, sa ceara lamuriri la oficiul juridic al Ministerului Sanatatii. Noi asa am fost invatati si nu de vraci.

Inca exista legi date de ministrii trecuti care reglementeaza comportamentul medicilor in aceste cazuri de boli infectioase.

Daca luam in calcul ca exista pandemie si exista aceasta boala, sigur ca fiecare are dreptul sa respecte sau nu. Trebuie luat in calcul ca exista 3 posibilitati: sa nu facem nimic, cum a facut Anglia la inceput, sa respectam niste reguli de protectie sau sa ne vaccinam. Sau ne infectam toti si facem asa numita imunitate de turma.

Dupa ce se trece prin boala, exista o imunitate de cateva luni de zile.

Dumneavoastra spuneti ca aveti voie sa respectati sau nu niste lucruri stipulate in niste acte normative, nu nişte opinii şi recomandari medicale.

Sigur, toata lumea are dreptul de a se plange, in conditiile in care ar fi clar stabilit ca cine face vaccinul sau boala ar avea dreptul sa mearga la restaurant sau in alta parte. Dar asta ar crea o nedreptate pentru cei care nu au apucat sa se vaccineze sau nu au facut boala.

Emilian Imbri: „În România mor 100-150 de persoane zilnic. O parte s-ar putea evita”

Hai sa luam in discutie ca toate masurile se iau pentru a incetini ritmul imbolnavirilor, pentru a nu aglomera spitalele cat sa trebuiasca sa scoatem paturile prin curte si sa pacalim virusul, sa asteptam sa ne vaccinam. Sigur, se poate si cealalta varianta, sa ne imbolnavim toti si care scapa, scapa.

Au fost mai multi specialisti care au declarat ca odata ajus la ATI sunt sanse mici sa mai iesi. Problema e sa nu ajungi acolo, deci sa mergi imediar la medic, atunci cand prezinti simptome. Exista un procent de aproximativ 70% care trec fara probleme prin boala, vreo 25% care raman cu unele sechele, iar la aproximativ 5% apar probleme grave.

In Romania mor zilnic intre 100 si 150 de persoane. E putin, nu? Doar ca o parte s-ar putea evita. Aici nu ne luptam om cu om, ci incercam sa explicam de ce anumite masuri trebuie respectate. Persoanele care au trecut prin boala nu se pazesc pe ei, ci ii protejeaza pe ceilalti.

In momentul de fat6a, specialistii nu stiu inca daca dupa ce te vaccinezi esti la fel imunizat ca dupa ce faci boala. De asta recomanda purtarea mastii si dupa ce te vaccinezi.

Nu suntem niciunul de acord cu devierile domnilor atleti de dupa ora 22., care fac rau tot amaratilor care trebuie sa-şi tina magazinele inchise, le sparg geamurile etc.”, a declarat Emilian Imbri la România TV.

Fostul manager al Institutului Victor Babeş a fost întrebat de jurnalistul Gelu Vişan de ce în tot acest timp trecut de la începutul pandemiei nu a fost suplimentat numărul de paturi ATI.

„Daca este sa raspund, desi nu eu ar trebui, ci miniustrul, dar nu asta e problema. Paturi sunt peste 4000, dar nu toate pentru Covid. In Romania se moare si de alte afectiuni, deci ar fi o discriminare ca pe toate sa le transformam in paturi Covid. Problema este ca nu toti care sunt in ATI Covid sunt si intubati, ci au masti neinvazive care ii ajuta sa respire. Pentru ca cei intubati rar isi mai revin. Sunt dusi in ATI cei la care este chestiune de minute. Si atunci, de frica sa nu-ti moara omul de pe sectie, il bagi in ATI, pentru ca desaturarea de oxigen este atat de rapida incat nici cei de acasa nu realizeaza cateodata decat prea tarziu.”, a explicat Emilian Imbri.

Citeşte şi: Andreea Moldovan: „Situația este alarmantă. Fiecare gardă e o încercare pentru medici”. Ce spune de ivermectină şi testarea în farmacii

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”