Emisiunile-tabloid ar putea fi obligate să recunoască că sunt REGIZATE

Reprezentanții CNA  au dezbătut, în cursul zilei de joi, posibilele formulării ale unui text  pe care emisiunile vor trebui să îl afişeze în timpul emisiei, atunci când vor difuza filmări care au la bază un scenariu. Această decizie va viza emisiunile de tip tabloid.

14 feb. 2013, 11:09

Consiliul Național al Audiovizualului doreşte să modifice Codul Audiovizualului. Una dintre decizii ar putea fi obligarea emisiunilor-tabloid să recunoască în faţa telespectatorilor că sunt regizate şi că totul urmează un scenariu. Astfel, televiziunile trebuie să îşi atenţioneze publicul printr-un mesaj pe ecran, potrivit Paginademedia.ro.

Conform dezbaterilor, textul trebuie să fie afişat de trei ori în timpul emisiei, în momentul în care astfel de filmări sunt difuzate. Cu toate că nu s-a ajuns la un consens privind formularea, au existat mai multe idei din partea reprezentanţilor CNA. Printre acestea se numără mesajele: „Scenariu bazat pe ficțiune”, „Scenariu după fapte reale”, „Acest program este o ficțiune” sau „Acest program este o ficțiune, bazată pe fapte reale”.

Imediat ce textul deciziei va fi formulat, el va fi supus dezbaterii publice, timp de o lună, pe site-ul CNA. Înainte de adoptarea acestei decizii şi introducerea ei în Codul Audiovizualului, fiecare televiziune va primi o recomandare privind noile decizii ce vor urma să fie luate.

Iniţiativa CNA a venit în urma analizării emisiunii Acces Direct din 4 februarie, difuzată de postul Antena 1 în care a fost dezbătută igiena precară a Ioanei Tufaru.  După ce show-ul a primit o sancţiune de 20.000 de lei, reprezentanţii televiziunii au spus că emisiunea a avut la bază un scenariu cu care Ioana Tufaru a fost de acord.

Citeşte şi: OTV a fost amendat din nou de CNA, deşi postul nu mai emite