Emmanuel Macron anunţă suplimentarea trupelor NATO pe teritoriul României

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat miercuri, la Baza Mihail Kogălniceanu, că NATO va suplimenta numărul militarilor din ţările aliate pe teritoriul României în contextul războiului din Ucraina.

15 iun. 2022, 11:52
Emmanuel Macron anunţă suplimentarea trupelor NATO pe teritoriul României

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat, miercuri, că autorităţile române şi franceze lucrează la un plan de susţinere a Forţelor Navale Române, iar în cadrul NATO dispozitivul actual va lua amploare.

”Dorim să avansăm pe plan bilateral, lucrăm – la cererea autorităţilor române – la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Miniştrii de resort au putut discute şi să stabilească un document cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document şi această cooperare”, a declarat Emmanuel Macron.

Preşedintele francez a precizat că dispozitivul NATO din România va fi suplimentat.

„În cadrul NATO, împreună cu ceilalţi aliaţi, dispozitivul actual va lua amploare. Îşi va spori capacităţile. E o dovadă suplimentară a unităţii noastre pentru a îndepărta orice ameninţare de pe Flancul Estic al UE şi NATO”, a anunţat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Preşedintele francez a precizat că „în faţa războiului hotărât de Rusia împotriva Ucrainei, poziţia Franţei şi a Europei e clară încă din prima zi, să facem totul pentru a împiedica acest război şi am acţionat în acest sens.

„Să sancţionăm în mod clar Rusia încă din prima zi, pe care am desemnat-o ca fiind vinovată de acest război şi de această greşeală politică, morală şi istorică”, a mai spus Emmanuel Macron.

„În faţa războiului hotărât de Rusia împotriva Ucrainei, poziţia Franţei şi a Europei e clară încă din prima zi. Să facem totul pentru a împiedica acest război şi am acţionat în acest sens. Să sancţionăm în mod clar Rusia încă din prima zi, pe care am desemnat-o ca fiind vinovată de acest război şi de această greşeală politică, morală şi istorică

Am ştiut sub preşedinţia franceză să menţinem unitatea europenilor şi să hotărâm rapid un pachet de sancţiuni. Încă de la începutul conflictului am luat şase serii de sancţiuni inedite până la ultima care sancţionează aproape în întregime aprovizionarea cu petrol rus. În mod clar, vom continua să susţinem Ucraina pentru a o ajuta să se apere, să lupte, pe plan economic şi financiar, umanitar. Vom continua să primim pe sol european, primul spaţiu din lume, care primeşte aceşti refugiaţi care fug de război”, a mai precizat Macron.

Liderul francez a mai anunţat că „dorim să construim şi pacea” în Ucraina şi a dat asigurări că europenii vor fi prezenţi la masa negocierilor pentru stabilirea păcii în Ucraina.

„La un moment dat, focul trebuie să înceteze şi discuţiile trebuie să se reia. Împreună cu preşedintele Zelenski am afirmat noi, europenii, împărtăşim acelaşi continent. Geografia este încăpăţânată. Rusia va rămâne acolo unde este, unde va fi şi mâine. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus.

Pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean trebuie să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom prezenţi la această masă aducând garanţii de securitate”, a mai spus Emmanuel Macron.