Emmanuel Macron câştigă teren în sondaje în faţa lui Marine Le Pen. Ce avans are acum preşedintele în exerciţiu

Preşedintele în exerciţiu al Franţei a câştigat un punct procentual în faţa rivalei Marine Le Pen, Emmanuel Macron fiind acum creditat cu 54% dintre voturile ce urmează a fi exprimate la 24 aprilie.

15 apr. 2022, 11:53
Emmanuel Macron câştigă teren în sondaje în faţa lui Marine Le Pen. Ce avans are acum preşedintele în exerciţiu

Emmanuel Macron câştigă astfel un punct în detrimentul rivalei sale de extremă dreapta, comparativ cu sondajul realizat de acelaşi institut cu o săptămână mai devreme, înainte de primul tur. În urmă cu cinci ani, Emmanuel Macron se impunea cu 66,1% din voturi, faţă de 33,9% pentru Marine Le Pen.

Potrivit acestui sondaj, cu nouă zile înainte de turul al doilea, „participarea medie la vot” preconizată ar fi de 73%, un nivel foarte apropiat de cel din turul I (73,7%). Potrivit BVA, Emmanuel Macron va beneficia de voturi, în special, ale electoratului lui Jean-Luc Mélenchon, plasat pe locul trei cu peste 20% în primul tur.

„O majoritate a alegătorilor lui Jean-Luc Mélenchon se gândesc fie să se abţină (30%), fie să îşi anuleze votul(22%). Dar, atunci când merg la vot, ei sunt mult mai predispuşi voteze pentru Emmanuel Macron (30%) decât pentru Marine Le Pen (18%)”, indică institutul, potrivit Mediafax.

Emmanuel Macron este principala alegere a celor cu vârste de peste 70 de ani (70% faţă de 30% pentru Marine Le Pen), dar aproape la egalitate cu Le Pen în rândul celor cu vârste cuprinse între 35 şi 49 de ani (49% pentru preşedintele ieşean faţă de 51% pentru candidata RN).

Citeşte şi: Ciocniri sângeroase între poliţia israeliană şi palestinieni pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim GALERIE FOTO

Macron consideră că folosirea cuvântului ”genocid” nu ajută Ucraina şi ar putea antrena o intervenţie a Occidentului în război, în urma unei discuţii cu Zelenski

Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron şi-a justificat joi deczia de a nu folosi cuvântul ”genocid” împotriva lui Vladimir Putin apreciind că o ”escaladare verbală” ”nu va ajuta Ucraina” şi ar putea antrena o intervenţie a Occidentului în război, relatează AFP.

Şeful în exerciţiu al statullui francez a anunţat, la postul France Bleu, că a discutat joi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski a declarat miercuri că refuzul lui Macron de a denunţa un ”genocid” în Ucrana este ”foarte dureros”. Cei doi şefi de stat urmau să discute din noi joi seara, a anunţat Macron. ”Cuvântul «genocid» are un sens” şi ”trebuie să fie calificat de către jurişti, nu de către politicieni”, sublinia Macron într-o vizită într-o regiune rurală la Havre, în Seine-Maritime..