Emmanuel Macron, cel mai tânăr preşedinte din istoria Franţei. Ce făceau la 39 de ani predecesorii săi

Emmanuel Macron, în vârstă de 39 de ani, este cel mai tânăr preşedinte al Franţei, de la generalul Charles De Gaulle încoace. Presa franceză a făcut comparaţia cu parcursul celorlalţi preşedinţi ai celei de-a Cincea Republici, când aveau vârsta de acum a lui Macron.

09 mai 2017, 16:14

Ascensiunea lui Macron a fost fulminantă comparativ cu ceilalţi şefi de stat ai Franţei, de la generalul Charles De Gaulle, la preşedintele Francois Hollande. În vârstă de numai 39 de ani, Emmanuel Macron a  devenit cel mai tânăr preşedinte al celei de-a V-a Republici.

Presa a consacrat spaţii largi noului locatar de la Elysee, Emmanuel Macron, încă de când a intrat în Guvernul lui Valls, ocupând fotoliul de ministru al Econnomiei, în 2014.

Dar ambiţia lui Macron nu s-a oprit acolo. După doi ani, în aprilie 2016, Macron a fondat propria lui mişcare politică intitulată „En Marche!” şi a demisionat din funcţie pentru a se consacra acesteia, în vederea alegerilor prezidenţiale. Astfel a câştigat alegerile detaşat, în faţa adversarei sale socialiste Marine Le Pen, devenind un caz inedit în istoria Republicii franceze.

France Inter a trecut în revistă istoria predecesorilor lui când aceştia aveau vârsta de acum a lui Macron, de la generalul Charles de Gaulle, la Francois Hollande:

– La 39 de ani, în 1993, Francois Hollande era adjunctul primarului din Tulle, în Corrreze. A pierdut mandatul de deputat după înfrângerea din alegerile legislative. A devenit preşedintele Franţei în 2012, după 19 ani.

– La 39 de ani, în 1994, Nicolas Sarkozy era ministru al Bugetului şi purtător de cuvânt în Guvernul lui Edouard Balladur. A deţinut, de asemenea, şi funcţia de Primar în Neuilly. A devenit preşedintele Franţei în 2007, după 13 ani

– La 39 de ani, în 1971, Jacques Chirac era ministru-delegat pe lângă premierul de atunci, Jacques Chaban-Delmas. Era pe atunci un apropiat al preşedintelui Geroges Pompidou şi deţinea un mandat în conducerea Consiliului General din Correze. A devenit preşedintele Franţei în 1995, apoi în 2002, după 24 de ani.

 – La 39 de ani, în 1955, Francois Mitterrand ocupa funcţia de ministru de Interne în legislatura lui Pierre Mendes France, dar guvernul acestuia a căzut rapid. Mitterrand şi-a reluat funcţia lui de deputat de Nievre. A devenit preşedinte în 1981, după 26 de ani.

– La 39 de ani, în 1965, Valery Giscar d’Estaing ocupa funcţia de ministru de Finanţe în guvernele Michel Debre şi apoi al lui Georges Pompidou. A reuşit să prezinte ţării un buget cu excedent. A devenit preşedintele Franţei în 1974, cu 9 ani mai târziu.

– La 39 de ani, în 1950, Georges Pompidou era şeful de cabinet al lui Charles De Gaulle, înainte de a oficia, în calitate de bancher care gestiona afacerile băncii Rothschild. Parcursul lui se aseamănă oarecum cu cel al lui Emmanuel Macron. A devenit preşedinte al Franţei în 1969, după 19 ani, dar a murit în timpul mandatului său, în 1974.

La 39 de ani, în 1929, Charles De Gaulle nu era decât un ofiţer de stat-major şi urma o carieră în armată, la ordinele lui Philippe Petain. A devenit primul preşedinte al celei de-a V-a Republici, în 1959, după 30 de ani.