Emmanuel Macron, în Parlamentul European: „Pacea nu o vom construi prin ‘umilirea’ Rusiei”

Luni, 9 mai, zi de o importanță simbolică deosebită pentru Vladimir Putin și poporul rus, Emmanuel Macron a vorbit despre războiul din Ucraina, în Parlamentul Europei.

09 mai 2022, 21:47
Emmanuel Macron, în Parlamentul European: „Pacea nu o vom construi prin ‘umilirea’ Rusiei”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reevaluat relația UE cu Rusia, în contextul războiului din Ucraina. Oficialul de la Paris susține că se va putea ajunge la restabilirea păcii fără „umilirea” Rusiei, așa cum solicită cei mai aspri contestatari ai regimului de la Kremlin.

„Vom avea mâine o pace de construit, să nu uităm niciodată. Va trebui să o facem având în jurul mesei Ucraina şi Rusia. Însă aceasta nu se va face nici cu negarea, nici cu excluderea uneia sau a alteia, nici cu umilirea”, a declarat Emmanuel Macron, într-o conferință de presă la Parlamentul European.

În cadrul discursului din legislativul european, Emmanuel Macron a anunțat că va fi nevoie de noi măsuri de securitate, la nivelul UE: „Atunci când pacea va reveni pe pământul european, va trebui să construim noile echilibre de securitate” fără „a ceda vreodată tentaţiei nici de umilire, nici de spirit de revanşă”, informează Agerpres.

 

Îndemnul lui Emmanuel Macron pentru comunitatea europeană

 

Totodată, președintele Franței i-a îndemnat pe europeni „să facă totul pentru ca Ucraina să poată rezista şi ca Rusia să nu învingă niciodată”, dar şi pentru „a păstra pacea pe restul continentului european şi a evita orice escaladare” cu Moscova.

Emmanuel Macron a urmărit cu atenție evenimentele de la Moscova, parada de 9 mai, ce a marcat victoria URSS și a aliaților, împotriva naziștilor.

Președintele francez a subliniat faptul că defilarea din Rusia, organizată de către Vladimir Putin, „a fost o voinţă de demonstraţie de forţă, de intimidare şi un discurs hotărât războinic” al liderului de la Kremlin.