Emmanuel Macron intervine în conflictul Rusia vs. Ucraina. Președintele francez i-a cerut lui Putin retragerea trupelor de la centrala nucleară Zaporojia

Emmanuel Macron a intervenit din nou în conflictul militar dintre Ucraina și Rusia. Președintele francez l-a sunat pe Volodimir Zelenski și i-a cerut lui Vladimir Putin să retragă trupele de la Centrala Zaporojie. 

16 aug. 2022, 21:05
Emmanuel Macron intervine în conflictul Rusia vs. Ucraina. Președintele francez i-a cerut lui Putin retragerea trupelor de la centrala nucleară Zaporojia

Emmanuel Macron a solicitat marţi, 16 octombrie, retragerea forţelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei.

În cursul unei convorbiri telefonice cu Zelenski, Macron şi-a exprimat „preocuparea cu privire la ameninţarea pe care o comportă prezenţa, acţiunile forţelor armate ruse şi contextul războiului cu conflicte în curs privind siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare ucrainene, cerând retragerea acestor forţe” din amplasamentul centralei, informează Agerpres.

În plus, Emmanuel Macron „şi-a exprimat sprijinul” pentru propunerea directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, de a trimite o misiune la faţa locului cât mai rapid, pentru a inspecta situl.

Cei doi președinți „au făcut un schimb de opinii asupra modalităţilor unei astfel de misiuni”, a precizat preşedinţia franceză.

Pe de altă parte, Rusia a acuzat serviciile ONU că au împiedicat misiunea AIEA, notează AFP. Ucraina s-a opus la rândul ei. Zelenski a considerat că astfel, ar legitima ocupaţia rusă a sitului în ochii comunităţii internaţionale.

 

Emmanuel Macron, poziție tranșantă

 

Preşedinţii francez şi ucrainean au salutat plecarea marţi a primei nave umanitare închiriate de ONU cu un transport de grâu ucrainean spre Africa, „unde necesităţile sunt deosebit de urgente”.

Emmanuel Macron a reiterat, de asemenea, sprijinul Franţei pentru eforturile europene de a exporta cereale ucrainene atât pe cale rutieră, cât şi fluvială. Această iniţiativă europeană a permis exportul a 2,8 milioane de tone în iulie, iar „ritmul continuă să se accelereze”, şi-a exprimat satisfacţia Palatul Elysee.

Centrala atomică din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost preluată sub controlul lor de trupele ruse la începutul lunii martie în primele zile ale invaziei ruse lansate la 24 februarie în Ucraina.

De la sfârşitul lunii iulie, mai multe atacuri, de care cele două tabere se acuză reciproc, au vizat centrala, generând temeri privind o posibilă catastrofă nucleară. Situaţia de la această centrală a constituit subiectul principal al reuniunii de săptămâna trecută a reuniunii Consiliului de Securitate al ONU.