Emmanuel Macron, poziție fermă privind amenințările lui Putin: Franța nu va răspunde cu arme nucleare dacă Rusia le va folosi în Ucraina

Franța nu va răspunde cu arme nucleare dacă Rusia le va folosi în Ucraina, a transmis președintele Emmanuel Macron.

13 oct. 2022, 18:53
Emmanuel Macron, poziție fermă privind amenințările lui Putin: Franța nu va răspunde cu arme nucleare dacă Rusia le va folosi în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a explicat că țara lui nu ar fi afectată în mod direct de un atac nuclear în Ucraina.

Macron: Franța nu va răspunde cu arme nucleare dacă Rusia le va folosi în Ucraina

„Doctrina noastră se bazează pe interesele fundamentale ale națiunii. Acestea sunt definite în mod clar și nu ar fi deloc afectate în mod direct dacă, de exemplu, ar avea loc un atac nuclear balistic în Ucraina, în regiune”, a declarat el la postul public de televiziune France 2.

A fost prima dată când Macron a vorbit în detaliu despre doctrina de descurajare nucleară a Franței în ceea ce privește Ucraina – dar a adăugat că nu este bine să se vorbească prea mult despre asta.

Liderul francez a mai spus că Vladimir Putin trebuie să „revină la masă” pentru a discuta despre pacea din Ucraina și că el crede că Kievul va trebui să negocieze cu el la un moment dat.

„Astăzi, în primul rând, Vladimir Putin trebuie să oprească acest război, să respecte integritatea teritorială a Ucrainei și să se întoarcă la masă pentru discuții”, a spus el.

Stoltenberg: Circumstanțele în care NATO ar putea fi nevoită să folosească arme nucleare sunt extrem de îndepărtate

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că circumstanțele în care NATO ar putea fi nevoită să folosească arme nucleare sunt „extrem de îndepărtate”. Stoltenberg a precizat, totuși, că ar exista „consecințe grave” dacă Rusia ar folosi astfel de arme.

„Ar exista consecințe grave dacă Rusia ar folosi orice fel de armă nucleară împotriva Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferință de presă după o întâlnire a miniștrilor apărării din NATO, notează Reuters.

„Nu dezvălui exact modul în care vom răspunde, dar acest lucru va schimba fundamental natura conflictului. Folosirea armelor nucleare înseamnă că a fost depășită o linie foarte importantă”, a spus Stoltenberg.

Acesta a spus că scopul fundamental al descurajării nucleare a NATO este menținerea păcii și prevenirea constrângerii împotriva aliaților săi. Astfel, circumstanțele în care Alianța ar putea fi nevoită să folosească arme nucleare sunt „extrem de îndepărtate”.

Secretarul general al NATO a mai oferit asigurări că alianța monitorizează îndeaproape de mult timp forțele nucleare ale Rusiei. „Este important sa intensificăm cooperarea NATO-UE”, a declarat Stoltenberg.

Citește și Oficial NATO, avertisment dur pentru ruși: Un atac nuclear rusesc va atrage „aproape sigur un răspuns fizic” din partea Alianței

Citește și SUA linişteşte Europa: Nu există indicii că Rusia pregăteşte vreun atac nuclear „iminent”