Emmanuel Macron vorbeşte de o vaccinare anuală anti-Covid. Preşedintele a prezentat planul Franţei de relaxare a restricţiilor

Preşedintele francez Emmanuel Macron a schiţat luni conturul unei ieşiri din izolare, urmând să aibă loc o relaxare treptată, de la începutul lui mai şi până la sfârşitul lui iunie, cu ajustări la nivel de departament, în funcţie de situaţia specifică.

26 apr. 2021, 18:00
Emmanuel Macron vorbeşte de o vaccinare anuală anti-Covid. Preşedintele a prezentat planul Franţei de relaxare a restricţiilor

Emmanuel Macron a promis să prezinte în zilele următoare o viziune concretă până la începutul lunii iulie, pentru ca toată lumea să-şi poată facă planuri pentru la vară. După o ridicare a limitării deplasărilor la zece kilometri în raza locuinţei, două sau trei faze de redeschidere treptată au fost evocate de către preşedintele Franței, „la jumătatea lui mai – începutul lui iunie” şi la „jumătatea (sau) sfârşitul lui iunie”, cu ajustări în funcţie de departament, în funcţie de rata incidenţei Covid-19.

Atingem atât de mult intimitatea vieţilor noastre prin aceste subiecte, încât este necesar să le raportăm la situaţia locală”, a declarat Macron, citat de BFMTV, în contextul în care pandemia este marcată în Franţa de o scădere lentă şi de o răspândire a variantei engleze a SRAS-CoV-2.

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii urmează să fie menţinută. „În acest stadiu, ea trebuie să rămână”, a anunţat Macron, confirmând astfel anunţuri pe care le-a făcut miercuri premierul Jean Castex. Însă intervalul interdicţiei, revizuit în mai multe rânduri de la impunerea acesteia la nivel naţional, în toamna trecută – începând de la ora locală 20.00, apoi de la 18.00 şi apoi de la 19.00 – ar putea fi relaxate. ”Vom încerca să o decalăm un pic, pentru că ora 19.00 este prea devreme”, a răspuns preşedintele, la întrebarea unui elev.

Citeşte şi Franţa se deschide vara aceasta pentru turiştii americani şi europeni vaccinaţi împotriva Covid. Anunţul făcut de Emmanuel Macron

Restaurantele, închise de la 30 octombrie, ar putea fi redeschise în mai multe faze. Mai întâi, ”vom încerca să redeschidem terasele, la mijlocul lui mai”, a anunţat Macron, apoi ”vom aştepa câteva săptămâni pentru a redeschide localurile”. Data redeschiderii localurilor la interior ar putea depine de nivelul contaminării în funcţie de departament. ”Vom stabili un prag al incidenţei”, a anunţat Emmanuel Macron. ”Credem că nu putem deschide restaurantele, să spunem la sfârşitul lui mai sau în iunie, în departamentele în care (covid-19) circulă mult. În altele, în care a scăzut mult, cred că ar trebui să le redeschidem”, a declarat el. Instituţiile culturale ar putea primi public ”încă din prima fază” a redeschiderii, adică la jumătatea lui mai, ”cu restricţii reduse”, a anunţat Macron.

Totodată, Emmanuel Macron a avansat o ipoteză a unei vaccinări anuale împotriva Covid-19. ”Poate că, în fiecare an, ca în cazul gripei, ar trebui să ne revaccinăm pentru a ne proteja”, a spus el. La patru luni după ce a fost criticat din cauza lentorii începutului campaniei de vaccinare, Guvernul speră ca sosirea în Franţa a vaccinului Janssen (Johnson & Johnson), care se administrează într-o singură doză, să-i dea un impuls.

Citeşte şi Disneyland Paris va fi transformat în „vaccinodrom” Covid. Emmanuel Macron anunţă miercuri noi restricţii pentru francezi