Enel pleacă din România. 2,4 milioane de gospodării vor primi energie electrică de la altă companie

Grupul energetic italian Enel a anunţat joi că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România, informează ECONOMICA.NET.

11 iul. 2014, 09:56
Enel pleacă din România. 2,4 milioane de gospodării vor primi energie electrică de la altă companie

Vânzarea activelor din Slovacia şi România sunt parte a unui program mai larg de 6 miliarde de euro de vânzări de active început în 2013 şi care vizează reducerea datoriei Enel.

Activele din Slovacia şi România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro (6 miliarde dolar) la susţinerea programului de reducere a datoriilor grupului, potrivit oficialilor companiei.

Vânzările vor implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia; 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA; 51% în Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA; şi totul din Enel România Srl.

Enel este prima companie străină care a intrat în sectorul energetic din România. În 2004, compania a preluat două dintre cele opt societăţi de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, Banat şi Dobrogea. Italienii au plătit atunci 112 milioane de euro.

ANRE: Preţul certificatelor verzi este evidenţiat separat în factura la electricitate

Ulterior, italienii au cumpărat din Elerctrica Muntenia Sud, cea mai importantă dintre cele opt foste filiale Electrica, ce alimentează Bucureştiul, printr-o tranzacţie combinată (vânzare de acţiuni şi majorare de capital) de 827 de milioane de euro.

Aceste companii operează o reţea de electricitate de 91.000 de kilometri şi distribuie circa 14TWh de electricitate anual, cu o cotă de piaţă de 34%. Diviziile Enel din România vând aproape 9 TWh de energie anual către aaproximativ 2,6 milioane de clienţi, dintre care 2,4 milioane casnici (unde are o cotă de piaţă de 20%), iar restul companii (segment pe care controlează 38% din piaţă).

Enel a raportat un profit operaţional de 289 de milioane de euro, pe 2013, pentru filialel sale din România, cu 25% mai mult decât în anul precedent.

Factura la electricitate ar putea creşte de la 1 ianuarie 2015. Află cu cât

În ultimele zile, grupul Enel a notificat formal subsidiarele din România şi Slovacia, precum şi acţionarii minoritari de începerea procesului de vânzare şi a numit consultanţi financiari Citigroup şi UniCredit pentru operaţiunile din România, respectiv BNP Paribas şi Deutsche Bank pentru activele din Slovacia.

Răzvan Nicolescu: Toate obligaţiile asumate de Enel trebuie respectate integral în continuare

Toate obligaţiile asumate de Enel în contractele de privatizare trebuie să fie respectate integral în continuare, a afirmat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

„Intenţia noii conduceri a Grupului Enel de a-şi diminua prezenţa în străinătate nu reprezintă o surpriză pentru noi. Din punctul de vedere al statului român, ne propunem ca toate obligaţiile asumate de Enel în contractele de privatizare să fie respectate integral în continuare. În sensul acesta, se derulează toate acţiunile Departamentului pentru Energie’, a precizat Nicolescu.

Havrileţ (ANRE): Consumatorii de energie vor plăti aceleaşi tarife, chiar dacă pleacă Enel

Consumatorii de energie nu vor fi afectaţi de decizia Enel de a-şi vinde activele de distribuţie şi furnizare din România, întrucât tarifele aferente acestor companii sunt valabile până în 2018, a declarat, vineri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Consumatorii nu vor fi afectaţi negativ de decizia Enel, pentru că tarifele care sunt în funcţiune acum pentru companiile de distribuţie şi furnizare deţinute de Enel vor fi valabile şi pentru noul proprietar”, a arătat Havrileţ.

Potrivit acestuia, tarifele reglementate de furnizare şi distribuţie pentru fiecare companie au fost aprobate pentru perioada 2013-2018, însă sunt revizuite anual.

„Eventual tarifele ar putea scădea, dacă viitorul proprietar are o capacitate de investiţie mai mare şi alocă mai mulţi bani pentru investiţii”, a completat oficialul ANRE.