Veşti proaste pentru această categorie de români. Enel scumpeşte cu 21% preţul energiei electrice, chiar şi pentru cei aflaţi deja în piaţa concurenţială

Enel Energie Muntenia SA şi-a înştiinţat clienţii, consumatori casnici, asupra preţurilor energiei electrice practicate din toamna acestui an, fără să le spună însă în mod clar că este de fapt o creştere de preţ.

27 iul. 2021, 13:01
Veşti proaste pentru această categorie de români. Enel scumpeşte cu 21% preţul energiei electrice, chiar şi pentru cei aflaţi deja în piaţa concurenţială

Enel scumpeşte cu 21% preţul energiei electrice.  Potrivit notificării remise clienţilor, începând cu luna septembrie, preţul energiei electrice este de 0,394 lei/kwh, faţă de 0,325 lei/kwh cât este în contractul încheiat în anul 2020, preţul abonamentului fiind acelaşi, respectiv 0,6 lei/zi.

Enel scumpeşte cu 21% preţul energiei electrice. Veşti proaste pentru această categorie de români

Deşi pare aproape invizibilă creşterea, fiind vorba de numai 7 bani, această creştere a preţului pentru fiecare kwh este de peste 21%, preţul de aproape 0,4 lei/kwh referindu-se doar la preţul energiei electrice, la care se pot adăuga accize, taxer şi componente reglementate, după cum le numeşte chiar compania.

„Preţurile nu conţin accize, taxe şi componente reglementate. Pe toată perioada de valabilitate a condiţiilor economice, furnizorul va suporta integral costurile dezechilibrelor. (…) Clientul, pe lângă preţul energiei menţionat mai sus, va trebui să achite, conform legislaţiei în vigoare şi tarifele reglementate pentru serviciile de transport, de sistem, tarifele de distribuţie, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, valoarea certificatelor verzi, conform legislaţiei în vigoare, precum şi orice alte tarife reglementate introduse prin acte normative aplicabile pe perioada de consum facturată”, se menţionează în notificarea remisă clienţilor care au încheiat încă de anul trecut cu Enel un contract de furnizare a energiei electrice pe piaţa liberă.

Preţul energiei de astăzi este costul pe care-l generează situaţia din sectorul energetic, caracterizat, pe de-o parte de un deficit de generare, iar pe de altă parte de o politică deficitară sub aspectul promovării resurselor de gaze naturale autohtone.

În esenţă, unele dintre principalele motive generatoare a situaţiei din prezent se înscriu pe următoarele coordonate:

– variaţia preţului înregistrat pe bursa zilnică de energie (conform Operatorului Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale (OPCOM)
– Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) în anul 2021 (ianuarie – iunie) vs. 2020 este de +181%;
– fluxurile transfrontaliere de import de energie au înregistrat o creştere de 23.1% în 2020 vs. 2019;
– creşterea accelerată a preţului emisiilor de CO2. Certificatele de emisii se tranzacţionează la peste 55 de euro, de la o medie de 24 de euro. Sectorul energetic este cel mai afectat;
– continua scumpire a gazelor naturale. Gazprom – unul din principalii actori care aprovizionează Europa cu gaze naturale, anunţă un preţ cu peste 50% mai ridicat decât cel de anul trecut.
– reconfigurarea ecuaţiei geopolitice regionale prin decizia Federaţiei Ruse de a renunţa la ruta ucraineană de transport pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a Europei;
– revenirea la cote normale a consumului industrial pe plan naţional odată cu ridicarea restricţiilor pandemice.

Consumatorii plătesc prin facturi costurile de achiziţie, înmagazinare (după caz), transport, distribuţie şi taxe reglementate.

Citeşte şi: ANRE, amenzi fabuloase pentru Enel, CEZ, E.On şi Electrica. Au încălcat DIN NOU regulile privind liberalizarea pieţei de energie electrică