Energia regenerabilă va putea fi comercializată şi prin contracte reglementate

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă prin care modifică legislaţia privind sprijinul acordat energiei produse din surse regenerabile, printre prevederi figurând posibilitatea ca energia verde să fie comercializată prin contracte reglementate, respectiv către populaţie, relatează Mediafax.

10 iun. 2013, 15:24
Energia regenerabilă va putea fi comercializată şi prin contracte reglementate

„Energia electrică produsă din surse regenerabile de energie susţinută prin sistemul de promovare poate fi comercializată şi prin contracte reglementate, conform reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”, potrivit ordonantei de urgenta 335/2013.

În prezent, populaţia nu primeşte energie regenerabilă în coşul stabilit de ANRE, deşi plăteşte prin fiecare factură contravaloarea certificatelor verzi destinate producătorilor de energie regenerabilă.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producatorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îsi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Altă modificare adusă de ordonanţa de urgenţă menţionată este amânarea, în perioada 1 iulie 2013-1 ianuarie 2018 a unui număr certificate verzi, în functie de tehnologia folosită la producerea electricitatii.

Energia eoliana va primi, în perioada respectivă, un certificat verde, în loc de doua, iar energia fotovoltaica va primi patru în loc de şase. Microhidrocentralele noi vor primi 2 certificate verzi, în loc de trei. Certificatele verzi vor putea fi recuperate de catre investitorii în energie hidro şi solară din 1 aprilie 2017, eşalonat, pâna în 31 decembrie 2020.

Producatorii de energie eoliană vor avea dreptul să îşi recupereze certificatele din 1 ianaurie 2018.

Noul act normativ precizeză că energia produsă în centrale fotovoltaice situate, la momentul intrării în vigoare, pe terenuri agricole, nu mai primesc certificate verzi. De asemenea, producatorii de energie regenerabila nu vor primi certificate pentru energia produsă peste nivelul comunicat de către operatorul sistemului naţional de transport Transelectrica.

O altă prevedere îi obligă pe producătorii de energie alternativă să comercializeze certificatele verzi doar prin intermediul operatorului pieţei de energie electrică.