ENGIE te învaţă paşii simpli prin care reduci facturile la gaze/energie. Schimbarea se poate face şi online, nu e nevoie de cozi la ghişeu

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent, despre facturile la energie, după ridicarea plafonării preţurilor, la 1 aprilie 2025, că în momentul în care fiecare român va fi informat şi va alege furnizorii cu cele mai mici oferte, va pune presiune pe toti ceilalţi furnizori să fie mai competitivi. În plus, spune ministrul, românii cu consum mare de energie vor avea facturi mai mici cu 30-35%.
Filip Stan
08 ian. 2025, 14:02
ENGIE te învaţă paşii simpli prin care reduci facturile la gaze/energie. Schimbarea se poate face şi online, nu e nevoie de cozi la ghişeu
500 de lei de la ENGIE pentru clienții români

Ministrul Energiei susţine că românii pot alege furnizorii cu cele mai bune tarife dacă plafonarea va fi ridicată la 1 aprilie 2025, iar ENGIE te învaţă cum să schimbi contractul pentru a plăti mai puţin fie la acelaşi furnizor, fie la concurenţă.

”Facturile sun plafonate până la 1 aprilie, deci vom trece iarna cu acelaşi preţ maximal per kWh, şi de acum îl ştiu toţi românii, la energie electrică depinde de consumul lunar. La gaze este un plafon fix, indiferent de consum, mă refer la consumatorii casnici. După 1 aprilie, acum, pe preţurile pe care le vedem chiar acum pe site-ul ANRE, orice român poate să intre şi să-şi selecteze furnizorul cu cea mai bună ofertă. Şi o să găsiţi oferte între 0,7 şi 0,8 lei per kWh la Hidroelectrica, companie cu capital majoritar de stat”, a spus ministrul Energiei, la Antena 3.

”Acum, noi, din calitate de consumatori, trebuie să ne ajungem în cea mai bună ofertă. Şi în momentul în care fiecare român va fi informat şi va alege furnizorii cu cele mai mici oferte, asta va pune presiune pe toti ceilalţi furnizori să fie mai competitivi. Dar gândiţi-vă că, la un preţ de 0,8-0,9 sau 1 leu, românii, şi sunt mulţi în mediul urban, mai ales cu un consum mai mare de 300 kWh pe lună, vor avea facturi mai mici cu 30-35%, ceea ce nu-i rău”, a explicat ministrul.

Despre cei care sunt în prezent pe un consum mic, ministrul Sebastian Burduja a arătat că sunt câteva categorii şi a adăugat că aceştia vor fi protejaţi. ”Pe de-o parte, sunt românii vulnerabili care, efectiv, nu-şi permit. Îi vom proteja. Nu este un efort bugetar foarte mare. Ei trebuie bine identificaţi”, a subliniat Burduja.

Potrivit acestuia, ”optimizarea schemei înseamnă şi cheltuieli mai mici la bugetul de stat”.  Sebastian Burduja a mai spus că, din sector energetic, de la debutul crizei şi până azi, s-au colectat de cel puţin două sau chiar de trei ori mai mulţi bani decât s-au dat pe aceste compensări sau plafonări. ”Deci, bugetul de stat n-a ieşit în pierdere din cauza sectorului energetic, din contra”, a adăugat el.

Electrica, informare de ultimă oră pentru toţi clienţii din România

În cazul în care ești deja client ENGIE și dorești să alegi o altă ofertă din portofoliul nostru, poți încheia un contract online aici, simplu și rapid. Tot ce trebuie să faci este să alegi tipul de energie pentru care dorești o ofertă nouă și să urmezi pașii de contractare.

Am contract de energie cu un furnizor. Cum pot schimba furnizorul de energie?

Schimbarea furnizorului de energie de către clientul final se realizează în conformitate cu Ordinul ANRE nr. 3/2022, fiind un proces gratuit. Pe parcursul derulării contractului de energie, poți decide să denunți contractul încheiat cu furnizorul actual și să închei un contract de furnizare cu orice alt furnizor din piața concurențială.

Anunț de ultimă oră pentru clienții PPC, ENGIE, Hidroelectrica sau E.ON. Ce se întâmplă cu prețurile la facturi după 31 martie

Procesul de schimbare a furnizorului începe la data încheierii contractului cu noul furnizor ales, iar schimbarea efectivă își produce efectele la data aleasă de tine, dar nu mai puțin de 24 de ore de la inițierea procedurii.

Poţi schimba furnizorul de energie în această pagină, alegi oferta pe care doreşti să o contractezi şi urmezi paşii de contractare. Pentru finalizarea procesului vei avea nevoie de următoarele documente:

  • declarație pe propria răspunde privind deținerea unui drept locativ din care să reiasă calitatea avută pentru spațiul pentru care contractezi servicii de furnizare și că nu există litigii;
  • datele tehnice ale locului de consum (seria contorului și CLC/POD – cod loc consum) de pe ultima factură emisă de actualul furnizor. Dacă ne transmiți direct factura ta, te rugăm să elimini prețul energiei înainte să încarci fișierul. Totodată, în cazul în care nu ai o factură emisă, poți încărca avizul tehnic de racordare (ATR) întrucât și acesta cuprinde toate informațiile necesare;
  • indexul autocitit din momentul în care este realizată solicitarea;
  • act de identitate.

În funcție de particularitățile actelor depuse este posibil să îți solicităm informații/documente suplimentare, necesare încheierii contractului.

Nu vei putea începe un proces de schimbare a furnizorului dacă ești titularul contractului de furnizare a energiei, dar ai pierdut dreptul de folosință privind locul de consum ce face obiectul cererii tale.

Dacă online nu e varianta potrivită pentru tine, poți încheia contractul de energie în oricare dintre centrele de relații clienți.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, reclamă, luni seară, o puternică dezinformare care s-a propagat în ultimele zile. ”Suntem bombardaţi de ştirea că, vezi Doamne, nu mai avem gaz şi rămânem în frig”, a transmis ministrul, prezentând date cu privire la starea depozitelor. ”Pe înţelesul tuturor: avem 2000 de unităţi stocate, consumăm 20 pe zi”, a mai transmis ministrul.

Într-o postare pe Facebook intitulată ”MAI BINE SĂ AI GAZ DECÂT SĂ BEI GAZ”, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, combate, luni seară, o dezinformare.

”Am mai scris undeva: dezinformarea este una dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii naţionale. Campanii bine finanţate, bazate pe ştiri false, alarmiste, au un singur scop: să vă sperie şi să vă distrugă încrederea în instituţiile democratice ale României. E drept că instituţiile nu sunt perfecte, dar sunt întotdeauna preferabile unei dictaturi oarbe, proruse şi antioccidentale, deci antiromâneşti”, şi-a început Burduja postarea.

ENGIE, anunţ important pentru clienţii români care sunt plecaţi de acasă

Acesta explică la ce se referă: ”Zilele acestea suntem bombardaţi de ştirea că, vezi Doamne, nu mai avem gaz în depozite şi rămânem în frig. Unii ar continua, probabil, cu asta — «ce bine ne era nouă să putem acum apela la gazul rusesc…» Doar că România are la zi aproape 2 miliarde de normal metri cubi în depozite, la un consum zilnic de până în 40 de milioane de normal metri cubi, pe care îl acoperim din ceea ce producem în timpul sezonului rece (20-25 milioane normal metri cubi) şi din ceea ce extragem din depozite (diferenţa până la acoperirea consumului, deci maxim 20 de milioane de normal metri cubi, deşi capacitatea maximă de extragere este de până la 35 de milioane de normal metri cubi)”.

Apoi, ministrul explică ”pe înţelesul tuturor: avem 2.000 de unităţi stocate, consumăm 20 pe zi, deci în două luni vom consuma 1.200 de milioane de normal metri cubi şi vom rămâne cu 800 de milioane de normal metri cubi”.

”În martie, ne aşteptăm la un consum total de 300 de milioane de normal metri cubi. După care începe ciclul de injecţie şi începem iar să stocăm cantităţi pentru iarna următoare. Deci avem cam jumătate de miliard de normal metri cubi de gaz mai mult decât necesarul în depozite”, a mai explicat Burduja.

Acesta se referă şi la ştiri complet false, nu doar alarmiste.

”Un fost candidat la prezidenţiale, acum câteva zile, a declarat că România “spală bani europeni” şi vinde gaze ieftine în Republica Moldova şi le importă apoi mai scump din Ucraina. O asemenea inepţie nu mă aşteptam să aud, nici măcar de la cel care crede că centralele eoliene nu produc energie electrică, că omul nu a ajuns niciodată pe Lună sau că “şansa României este înţelepciunea rusească.” Pur şi simplu nu există nicio bază reală care să susţină afirmaţia importului de gaze scumpe din Ucraina”, a mai transmis Burduja.

Acesta a explicat din nou exportul de gaze româneşti în Moldova.

”Da, România (de fapt, furnizori privaţi) exportă gaze în Republica Moldova, cam 5 milioane de normal metri cubi în ultimele zile, ceea ce îi ajută pe fraţii noştri de peste Prut, care au cumpărat acest gaz în condiţii de piaţă şi – repet – de la companii private! Tot companii private importă via Bulgaria cantităţi similare de gaz, deci nu ne afectează capacitatea de a ne acoperi consumul naţional! Doar că unii aleg să ignore că România are gaz şi preferă să bea gaz, adică să mintă de îngheaţă apele”, a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia, ”ceea ce România a făcut bine în ultimii ani este investiţia în gazoductul Iasi-Ungheni, care are capacitate de transport de peste 6 milioane de normal metri cubi, ceea ce acoperă cu brio consumul de gaz dintre Prut şi Nistru”.

”Pentru asta Transgaz şi instituţiile statului român, aceleaşi care sunt adesea criticate, merită toate felicitările. Aşa cum acum am prioritizat linia de interconexiune Suceava-Bălţi pentru asigurarea accesului fraţilor noştri la energie electrică din România, în condiţii sporite de siguranţă. Acestea sunt exact punţile de care avem nevoie pentru a trece Prutul! Pe cine deranjează că ajutăm Chişinăul? Fix pe cei manevraţi de Moscova, cei care nu au putut gândi decât un copy-paste penibil la campania lui Vladimir Putin (călare, judo, baie în lac îngheţat), cei care continuă să creadă că îi pot păcăli pe români cu ştiri şi date false. Pe mine nu mă intimidează ameninţările şi tacticile lor. Aceştia sunt adversarii României, care ne subminează independenţa energetică şi ne vor “suverani” dar complet dependenţi de gazul rusesc”, a mai transmis ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, ”România a devenit anul trecut producătorul numărul 1 (da, cel mai mare) de gaz din UE, Romgaz depăşind toate aşteptările şi reluând marile exploatări, inclusiv la Caragele (de unde e şi poza de mai jos), iar din 2027 vom scoate gaz din Neptun Deep, de la mare adâncime în largul Mării Negre, şi ne vom dubla efectiv producţia”.

”Asta înseamnă o ţară puternică şi cu adevărat stăpână pe soarta ei, nu în bătaia crivăţului rusesc”, a conchis Burduja.

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici