Epidemie de febră dengue în Paraguay: 48 de morţi şi 70.000 de cazuri de îmbolnăvire

Epidemia de febră dengue a atins 70.000 de persoane şi a făcut 48 de morţi în Paraguay în 2013, ''o amploare istorică'', a declarat ministrul paraguayan al sănătăţii, Antonio Arbo.

30 apr. 2013, 09:37
Epidemie de febră dengue în Paraguay: 48 de morţi şi 70.000 de cazuri de îmbolnăvire

”Acest an este cel în care epidemia a atins cel mai mare nivel al său şi cel mai grav din istorie”, a declarat luni seara ministrul Antonio Arbo, subliniind că peste 110.000 de cazuri raportate se aşteaptă să fie confirmate, informează Agerpres.

Numărul persoanelor contaminate este de patru ori mai mare decât cel din 2012′‘, a spus ministrul, precizând că numărul deceselor rămâne inferior pentru moment.

Arbo i-a criticat pe locuitorii din capitală şi departamentul central (regiunea metropolitană Asuncion) pentru indiferenţa lor faţă de curăţenia din locuinţe, deoarece maladia, o infecţie virală, se transmite prin ţânţari.

Când sunt întrebaţi oamenii dacă ştiu ce este dengue, 90 % răspund da, dar când sunt chestionaţi pentru a afla dacă au făcut ceva în scopul evitării propagării sale, doar 30 % dintre ei răspund da„, a mai spus ministrul, precizând că persoanele simple şi proprietarii marilor reşedinţe sunt cei care cooperează cel mai puţin pentru combaterea epidemiei.

”Persoanele bogate obstrucţionează munca angajaţilor însărcinaţi cu inspectarea vecinătăţii locuinţelor”, a afirmat Antonia Arbo, menţionând cazul unui proprietar care refuză accesul la reşedinţa sa, a cărei piscină este un focar epidemic.

În general, maladia provoacă febră puternică, dureri de cap, dureri articulare şi poate deveni hemoragică şi se poate solda cu deces. Momentul culminant al contaminării este de obicei în luna aprilie.

În America de Sud, Paraguayul este ţara cu cea mai mare rată a mortalităţii din cauza febrei dengue, potrivit Departamentului de supraveghere sanitară din Paraguay.

Epidemia afectează, de asemenea, Brazilia vecină, unde, din 1 până pe 23 ianuarie, s-au înregistrat 635.000 de cazuri de îmbolnăvire şi 108 morţi, potrivit Ministerului brazilian al Sănătăţii.