Epidemiologul Octavian Jurma, cea mai mare greșeală în gestionarea pandemiei: „Măsurile care trebuiau luate ar fi funcționat ca un catalizator””

Epidemiologul Octavian Jurma a criticat autoritățile cu privire la greșelile legate de gestionarea pandemiei și a subliniat importanța vaccinării.

28 aug. 2021, 20:19
Epidemiologul Octavian Jurma, cea mai mare greșeală în gestionarea pandemiei: „Măsurile care trebuiau luate ar fi funcționat ca un catalizator””

Epidemiologul Octavian Jurma susține că vaccinarea este esențială în gestionarea epidemiei de Covid19. Specialistul a atenționat românii că întoarcerea la o viață cu adevărat nomală este imposibilă fără administrarea serului anti-Covid, așa cum se întâmplă în restul U.E.

„Iar acum, odată cu vaccinarea, suportarea costurilor pentru testare, chiar și costurile sociale și economice ale spitalizărilor, trebuie totuși puse în seama lipsei de vaccinare, astfel încât încet încet ajungem la concluzia că dacă vrem să revenim la o viață cu adevărat normală, nu doar imaginar normală, va trebui să ne vaccinăm și noi într-o măsură la fel de mare ca celelalte țări din Uniunea Europeană”, a afirmat Jurma.

Epidemiologul Octavian Jurma: Măsurile de carantină ar putea fi adoptate

Epidemiologul a subliniat că una dintre cele mai mari greșeli ale autorităților este că nu au fost luate măsurile necesare de siguranță în școli.

„din păcate, cele mai importante măsuri care trebuiau luate ar fi trebuit să se ia în jurul școlilor, pentru că școlile în România funcționează ca un catalizator al valului și suntem deja în val, deschidem școlile în val”, consideră specialistul.

Octavian Jurma a mai declarat că purtarea măștilor în spațiile publice ar putea fi o soluție care ar ajuta limitarea răspândirii virusului, dar că cea mai eficientă măsură pentru România este carantina.

„Nu știu dacă este neapărat necesar să revenim la portul lor și în spațiile publice, însă poate fi o măsură salutară care iarăși ar putea ajuta la limitarea răspândirii. Din păcate, măsurile reale, cele care au un efect puternic, la noi sunt excluse încă de anul trecut și mă refer la aceste măsuri atât de hulite de carantină, care probabil că nu vor fi adoptate în acest val”, a adăugat epidemiologul, potrivit Antena3.