Epilarea, un obicei aparent igienic, dar care poate favoriza o infecţie gravă

Epilarea ţine de igiena oricărei femei, indiferent de metoda pe care o preferă. Totuşi, cercetătorii avertizează că acest obicei aparent sănătos se poate dovedi unul cât se poate de nociv.

19 mart. 2013, 21:45
Epilarea, un obicei aparent igienic, dar care poate favoriza o infecţie gravă

Epilarea în zona inghinală este un obicei care ţine de igiena oricărei femei. Sau cel puţin aşa s-a crezut până acum. Asta pentru că cercetătorii au descoperit că această practică poate crea mari neplăceri. Mai exact, femeile sunt mult mai expuse la contractarea unor infecţii cu transmitere sexuală din cauza epilării în zonele intime, fie că folosesc ceară, cremă de epilat sau lama de ras.

Un grup de dermatologi din Franţa a descoperit că epilarea le face pe femei mult mai sensibile la o infecţie virală numită Molluscum Contagiousum. Acesta este un virus asemănător celui care provoacă variola şi care se transmite prin act sexual. Cazurile de infecţie virală cu Molluscum Contagiousum s-au înmulţit constant în ultimul deceniu.

Un studiu efectuat de experţi francezi pe femei şi bărbaţi clienţi ai unei clinici de dermatologie din Nisa în perioada ianuarie 2011 – martie 2012 a condus spre concluzia că cei care folosesc epilarea în zonele intime erau mai expuşi la contractarea virusului. În perioada amintită, cercetătorii au descoperit 30 de cazuri de infecţie cu Molluscum Contagiousum şi în 93% dintre acestea pacienţii apelau la îndepărtarea părului din z onele intime. În jur de 70 de procente foloseau lama de ras şi alte 10 procente apelau la epilarea cu ceară.

În patru dintre cazuri, semnele de infecţie s-au răspândit şi pe abdomen, iar într-unul singur infecţia a ajuns pe coapse. În 10 cazuri dintre cele 30 depistate s-au semnalat neplăceri de altă natură, precum creşterea de fire de păr sub piele, apariţia de negi, negi, chisturi, cicatrici şi foliculită, care este o infecţie bacteriană.

Molluscum Contagiousum se poate răspândi şi din cauză că majoritatea celor infectaţi au mâncărimi şi se scarpină în zonele afectate, însă apariţia lui poate fi facilitată de epilare, din cauza microtraumelor pe care le provoacă la nivelul pielii.

Studiul a fost publicat în jurnalul online Sexually Transmitted Infections, în care se precizează că „motivele pentru care oamenii apelează la îndepărtarea părului din zonele intime rămân neclare, dar ar putea avea legătură cu pornografia online, cu dorinţa de amplificare a senzaţiilor în timpul sexului, cu dorinţa de a simula un aspect infantil sau cu dorinţa de a ne distanţa de natura noastră animală”.