Episod de iarnă în plină primăvară în România. Ploi, ninsori, temperaturi scăzute la final de martie

Meteorologii ANM anunță temperaturi specifice acestei perioade în săptămâna 18-25 martie, apoi valorile termice vor crește peste cele obişnuite, până la jumătatea lui aprilie. Regimul pluviometric excedentar în toate regiunile, în ultima săptămână din martie.

19 mart. 2024, 09:06
Episod de iarnă în plină primăvară în România. Ploi, ninsori, temperaturi scăzute la final de martie

Vremea s-a răcit în cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 și 11 grade, ușor mai ridicate, până în jurul a 13 grade, în extremitatea de sud-vest, iar cele minime vor fi cuprinse în general între -3 și 3 grade. Cerul va fi variabil în regiunile vestice, dar va avea înnorări în restul teritoriului; vor fi mai ales ploi în Dobrogea, local în Muntenia și în Oltenia (trecător lapoviță în zona subcarpatică a acestor regiuni), precipitații mixte pe alocuri în Moldova, izolat în Transilvania și posibil în Maramureș, iar la munte ninsori slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe crestele montane, dar local și temporar și în zonele joase. Dimineața și noaptea, izolat se va semnala ceață. Spre finalul intervalului pe arii restânse se va produce brumă, potrivit ANM.

Citește și: Prognoza meteo 18 – 31 martie. Vremea extremelor în România. După zile friguroase vin temperaturi de peste 20 de grade

În săptămâna 18 – 25 martie valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi ușor mai ridicate. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în jumătatea sud-vestică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

În săptămâna 25 martie – 1 aprilie temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane, potrivit ANM.

Citește și: Prognoza meteo 19 martie. Vremea se va răci în cea mai mare parte a țării. Ninsori la munte, ploi în rest

În săptămâna 1 – 8 aprilie temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință ușor deficitară în toate regiunile.

În săptămâna 8 – 15 aprilie mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.