Epoca internetului nelimitat ar putea ajunge la final

Piața terminalelor mobile va fi dominată în 2012 de dispozitive ieftine care vor atrage vânzări de jumătate de miliard de unități, iar operatorii care furnizează internet ar putea impune restrictii consumatorilor din cauza aglomerării rețelelor, potrivit previziunilor Deloitte pentru industriile de Tehnologie, Media și Telecomunicații.

19 ian. 2012, 10:51
Epoca internetului nelimitat ar putea ajunge la final

„Mobilitatea și multifuncționalitatea dispozitivelor au fost, fără îndoială, principalele elemente de creștere ale industriei de telecomunicații în ultimii ani. Introducerea telefoanelor smart la prețuri mici (de până în 100 de dolari) reprezintă o strategie de succes atât pentru piețele mature, cât și cele emergente. Pe de o parte, un astfel de telefon poate fi prima opțiune pentru un adolescent dintr-o piață dezvoltată, precum și soluția pentru utilizatorii din țările emergente, unde accesul la internet este limitat, dar apetitul pentru comunicații și informații este în creștere”, spune Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte Balcani, una dintre cele mai mari firme de audit și liderul echipei specializate în industriile TMT.

În condițiile în care internetul a devenit omniprezent ca mijloc de livrare a informațiilor și datelor între utilizatori, rețelele fixe și mobile asistă la creșterea substanțială a traficului. Astfel, există riscul aglomerării.

„Efectul imediat este că tehnologia conexiunilor wireless pe distanțe mici (web bypass) devine a treia opțiune de transfer al datelor. În plus, cu o cerere în creștere de peste 30% pe an și traficul ajuns la valori maxime, mulți administratori sunt obligați să introducă limite pentru a preveni aglomerarea rețelelor”, spune Alina Mirea, Director Audit Deloitte România.

Principalele tendințe în industria tehnologiei în 2012

•    Telefoanele smart de 100 de dolari ajung la vânzări totale de 500 milioane de bucăți
•    Tehnologia transferului de date pe distanțe mici se diversifică
•    Congestionarea rețelelor de internet impune popularizarea unei tehnologii alternative pentru transferul de date (web bypass)
•    Epoca Internetului nelimitat ar putea ajunge la final; aglomerarea ar putea atrage primele limitări de trafic
•    Competiția se intensifică pe segmentul aplicațiilor, care intră astfel sub presiunea exigențelor de calitate.


loading...