Şerban Nicolae, despre cererea DNA în cazul Oprea: Nu acţionez cu raţiuni politice într-o asemenea chestiune

Social-democratul Șerban Nicolae a declarat joi că la votul pe care îl va da, în cazul primirii de către Senat a cererii DNA ce îl vizează pe fostul vicepremier Gabriel Oprea, nu va acționa cu rațiuni politice, ci își va asuma răspunderea individual, ca parlamentar.

01 sept. 2016, 15:49
Şerban Nicolae, despre cererea DNA în cazul Oprea: Nu acţionez cu raţiuni politice într-o asemenea chestiune

„Nu am idei preconcepute, nu acționez cu rațiuni politice într-o asemenea chestiune. Responsabilitatea e valabilă pentru fiecare vot în parte. Trebuie văzut în ce context se formează o acuzație de ucidere din culpă într-o asemenea ipoteză. Din punctul meu de vedere, nu există decizie politică, nu există prejudecată, nici măcar de dragul populismului sau al demagogiei. Fiecare are răspunderea propriului vot. Eu am făcut apeluri repetate la colegi să nu trateze politic, emoțional sau din rațiuni de prietenie asemenea chestiuni, ci strict ca parlamentar, asumându-și răspunderea votului individual”, a afirmat joi Șerban Nicolae.

El susține că pentru un nou cap de acuzare se presupune că s-ar fi început deja urmărirea penală împotriva lui Oprea pe alte acuzații.

„Dacă e un nou cap de acuzare se presupune că s-ar fi început deja urmărirea penală împotriva domnului Oprea pe alte acuzații, ceea ce nu cunosc. Începerea urmăririi penale pentru un ministru pentru fapte săvârșite în exercitarea acestei funcții de un membru al Guvernului se face numai pe baza legii răspunderii ministeriale, cu încuviințarea Camerei din care face parte ca parlamentar sau la cererea președintelui României, dacă cel în cauză nu este parlamentar. Dacă se trimite o asemenea cerere, va fi analizată ca întotdeauna”, a spus Șerban Nicolae, citat de Agerpres.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, cere sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru o nouă faptă, respectiv ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină.