Erdogan a expulzat din Turcia 10 ambasadori, printre care se afla şi reprezentantul SUA

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a expulzat 10 ambasadori, printre care și reprezentanții SUA, Franței și Germaniei, aceștia fiind declarați „persona non grata” după ce au cerut eliberarea omului de afaceri și filantrop turc Osman Kavala, scrie CNN.

25 oct. 2021, 12:40
Erdogan a expulzat din Turcia 10 ambasadori, printre care se afla şi reprezentantul SUA

„I-am dat instrucțiunile necesare ministrului nostru de externe”, a spus Erdogan într-un discurs sâmbătă. „I-am spus ce să facă. I-am spus să se ocupe de declararea acestor 10 ambasadori persona non grata cât mai curând posibil.”

Președintele turc a adăugat că ambasadorii ar trebui să părăsească țara dacă nu înțeleg Turcia. Dacă Ministerul de Externe al țării preia ordinul, acesta poate continua procesul fără aprobare suplimentară. Acest pas ar putea deschide calea expulzărilor lor.

Erdogan i-a amenințat pe ambasadori de mai multe ori în ultima lună

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a amenințat cu expulzarea pe ambasadorii din SUA, Germania și alte opt state vestice după ce aceștia au condamnat detenția unui lider al societății civile.

Cei 10 ambasadori au dat publicității o declarație comună în care arată că ținerea lui Kavala în detenție „aruncă o umbră” asupra Turciei. Reprezentații SUA, Germaniei, Franței, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Olandei, Noii Zeelande, Norvegiei și Suediei au cerut „o rezolvare dreaptă și rapidă” a acestui caz. Ambasadorii au fost convocați a doua zi la Ministerul turc de externe.

„I-am spus ministrului nostru de externe că nu ne permitem luxul de a-i găzdui în țara noastră”, a fost reacția lui Erdogan, consemnată de presa turcă.

Președintele de la Ankara și-a ieșit din fire în fața reporterilor, în avionul cu care se întorcea dintr-un turneu în Africa.

„Este în atribuțiile voastre să îi dați o astfel de lecție Turciei? Cine sunteți voi?”, a continuat Erdogan, conform declarațiilor transmise, joi, de radiodifuzorul privat NTV, preluat de Antena 3.

Osman Kavala, figură marcantă a societăţii civile, este acuzat din 2013 de regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că încearcă să destabilizeze Turcia.

El este luat în vizor în special pentru că a susţinut în 2013 manifestaţiile antiguvernamentale cunoscute sub numele de Mişcarea Gezi. De asemenea, el este acuzat că a încercat să „răstoarne guvernul” în timpul tentativei de lovitură de stat din 2016.

În decembrie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus „eliberarea imediată” a lui Osman Kavala, în van.

Citeşte şi: Cele mai dure restricţii din pandemie. Persoanele peste 60 de ani şi cele cu boli cronice nu mai au voie să iasă din casă la Moscova


loading...