Erdogan cere Arabiei Saudite să indice unde este cadavrul jurnalistului Jamal Khashoggi

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Arabiei Saudite să dezvăluie locul în care se află cadavrul jurnalistului Jamal Khashoggi şi a precizat că Turcia are mai multe informaţii despre acest caz decât a făcut public până acum, scrie The Guardian.

26 oct. 2018, 11:08
Erdogan cere Arabiei Saudite să indice unde este cadavrul jurnalistului Jamal Khashoggi

Erdogan a declarat şi că Riadul trebuie să dezvăluie identitatea „coolaboratorului local” care a luat corpul lui Khashoggi de la agenţii saudiţi după ce jurnalistul a fost ucis în consulatul saudit din Istanbul pe 2 octombrie.

Vorbind în faţa membrilor Partidului AK în Parlament, Erdogan a afirmat că procurorul general al Arabiei Saudite urmează să se întâlnească cu procurorul şef din Istanbul duminică.

Procurorul general al Arabiei Saudite a declarat joi că, pe baza unor informaţii de Turcia, suspecţii acuzaţi de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi au comis o acţiune „premeditată”.

Jamal Khashoggi, jurnalist şi opozant saudit, a fost ucis, la 2 octombrie, în incinta consulatului saudit la Istanbul. Potrivit unor oficiali turci, Khashoggi a fost asasinat de o echipă de agenţi veniţi de la Riad.

După ce au negat moartea acestuia, autorităţile saudite au avansat, sub presiuni internaţionale, mai multe versiuni, evocând mai întâi o „încăierare” care s-a terminat prost, iar apoi o operaţiune „neautorizată” şi de care prinţul moştenitor, Mohammed bin Salman, considerat cel mai puternic om în regat, „nu a fost informat”.

În total 18 suspecţi – toţi saudiţi – au fost arestaţi în Arabia Saudită, iar mai mulţi conducători ai serviciilor saudite de informaţii au fost destituiţi.