Erdogan: Miliţiile kurde din Siria trebuie excluse din acordul de încetare a focului

Milițiile kurde din Siria, pe care Turcia le consideră "teroriste", trebuie excluse din acordul de încetare a focului care urmează să intre în vigoare pe 27 februarie în Siria, la fel ca jihadiștii grupării Stat Islamic (SI) și Frontului Al-Nosra, a declarat miercuri președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

24 feb. 2016, 13:46
Erdogan: Miliţiile kurde din Siria trebuie excluse din acordul de încetare a focului

„La fel ca Statul Islamic și Al-Nosra, PYD (Partidul Uniunea Democratică, principala organizație kurdă din Siria) și YPG (Unitățile de Protecție a Poporului, aripa sa armată), care sunt tot organizații teroriste, trebuie excluse din armistițiu”, a declarat Erdogan într-un discurs la palatul său din Ankara.

Totodată, Erdogan a afirmat că Turcia este îngrijorată de faptul că planul SUA-Rusia care vizează oprirea luptelor din Siria va oferi un avantaj forțelor guvernamentale și susținătorilor acestora, relatează Reuters.

Erdogan a afirmat că Turcia a salutat eforturile pentru o încetare a focului în principiu, însă el a acuzat Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, ONU, Iranul și Rusia că acționează în mod scandalos permițând direct sau indirect forțelor președintelui Bashar al-Assad să ucidă civili.

Într-un discurs televizat, Erdogan a descris ca fiind o „mare minciună” ideea că miliția kurdă siriană YPG, care este considerată o forță insurgentă ostilă de Ankara, oferă sprijin în Siria pentru că luptă împotriva Statului Islamic.