Erdogan nu are „niciun respect” pentru justiţia germană şi critică Uniunea Europeană

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, referindu-se la decizia prin care difuzarea unui discurs al său a fost interzisă în Germania, că nu are "niciun respect" pentru justiţia germană, criticând UE pentru că nu denunţă menţinerea pedepsei capitale în SUA şi în alte ţări.

13 aug. 2016, 14:45
Erdogan nu are „niciun respect” pentru justiţia germană şi critică Uniunea Europeană

Întrebat într-un interviu acordat postului german RTL despre posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea în Turcia după tentativa de lovitură de stat, Erdogan a răspuns: „Este normal ca o astfel de hotărâre să fie luată de Parlamentul turc; dacă Parlamentul va lua o astfel de hotărâre, eu o voi promulga, deoarece pentru mine este dureros că am pierdut 240 de cetăţeni”, potrivit Mediafax.

Erdogan a denunţat atitudinea Uniunii Europene, care a avertizat că, în cazul în care Turcia va reintroduce pedeapsa cu moartea, negocierile pentru integrarea europeană vor fi oprite. „Europa de ce nu vede şi situaţiile din Statele Unite, Japonia, India sau China? De ce Europa se concentrează să fie preocupată atât de mult doar de situaţia din Turcia?”, a spus Erdogan, conform publicaţiei Die Welt, informează Mediafax.

Citeşte şi Tentativa de puci eşuată din Turcia: Peste 81.000 de funcţionari publici au fost suspendaţi sau concediaţi după puci

Preşedintele Turciei nu a trecut cu vederea nici decizia justiţiei germane prin care s-a interzis difuzarea unui discurs al său la un miting al simpatizanţilor desfăşurat la Koln după tentativa de lovitură de stat. Ca reacţie, Turcia l-a convocat pentru clarificări, la sfârşitul lunii iulie, pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei germane din Ankara.

„Ce fel de independenţă a justiţiei este aceasta!? O justiţie independentă trebuie să decidă în mod corect. Nu cred în justiţia germană şi, în această privinţă, nu am niciun respect faţă de justiţia germană”, a insistat liderul de la Ankara