Erdogan şi Putin „sparg gheaţa” în relaţia lor politică

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va deplasa marți la Sankt-Petersburg într-o vizită oficială pentru a sparge gheața în relațiile cu omologul său rus Vladimir Putin, o vizită care vine într-un moment cum nu se poate mai bun pentru liderul de la Ankara, foarte deranjat de lipsa de sprijin din partea "prietenilor" occidentali după puciul eșuat, comentează AFP, citată de Agerpres.

08 aug. 2016, 08:31
Erdogan şi Putin „sparg gheaţa” în relaţia lor politică

Vizita intervine în urma reconcilierii devenite posibile în urma „regretelor” exprimate de Erdogan — „scuze”, potrivit Moscovei — pentru doborârea în luna noiembrie 2015 de către un avion de vânătoare turcesc a unui bombardier rusesc în apropiere de frontiera cu Siria.

Acest eveniment a antrenat deteriorarea bruscă a relațiilor între cele două țări. Ulterior, a surprins rapiditatea cu care Moscova a acceptat reconcilierea propusă de Ankara.

Erdogan a salutat reacția Rusiei la puciul ratat din 15 iulie: Putin a fost unul din primii conducători străini care i-au telefonat pentru a condamna tentativa de lovitură de stat și, deloc surprinzător, nu a exprimat o atitudine similară celei a liderilor europeni față de represiunea care a urmat. „Reacția rusă contrastează puternic cu cea a aliaților occidentali ai Turciei”, afirmă Jeffrey Mankoff, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), cu sediul la Washington.

Citeşte şi Erdogan: Discuţiile de săptămâna viitoare cu Putin vor deschide o nouă pagină în relaţiile Turcia-Rusia

Relațiile dintre Turcia și Rusia — două țări care își dispută influența în regiunile strategice din zona Mării Negre și Orientul Mijlociu — nu au fost niciodată simple. Cu toate acestea, înainte crizei provocate de doborârea avionului rusesc, cele două țări reușiseră să-și „compartimenteze” disputele în dosare precum Siria și Ucraina pentru a se concentra asupra cooperării strategice în domenii precum gazoductul TurkStream spre Europa, construirea unei centrale nucleare de către ruși în Turcia și obiectivul de a atinge schimburi de 100 miliarde de dolari (90 de miliarde de euro) în comerțul bilateral.

Putin şi Erdogan vor să restaureze bunele lor relaţii bilaterale

Alianța Putin-Erdogan a fost construită pe amiciția virilă între doi lideri combativi, sexagenari, și creditați că ar fi restaurat onoarea țărilor lor după crize economice, dar și că ar avea puțin interes pentru respectarea drepturilor omului.

Întrucât Erdogan a fost foarte clar în a spune că se simte abandonat de către Statele Unite și Uniunea Europeană, s-a deschis o fereastră de oportunitate în relațiile turco-ruse.„Chiar dacă există unele incertitudini în ceea ce privește aceste relații (dintre Turcia și Rusia — n.r.), deteriorarea legăturilor cu puterile occidentale ar putea accelera o apropiere”, susține un analist de la Consiliul European pentru Relații Externe.

Turcia este nerăbdătoare să repare prejudiciile provocate de sancțiunile rusești asupra agriculturii, construcțiilor și turismului.

Citeşte şi Manifestaţie de amploare în Turcia: Un milion de turci s-au strâns la Istanbul, pentru a denunţa tentativa de lovitură de stat

Conform cifrelor furnizate de Kremlin, schimburile comerciale au scăzut cu 43%, la 6,1 miliarde de dolari (5,5 miliarde de euro), din ianuarie până în luna mai a acestui an. Turismul a fost foarte afectat, rata sosirilor de turiști ruși prăbușindu-se cu 93% în iunie 2016, comparativ cu aceeași lună a anului precedent.

Dacă turismul începe să se relanseze, proiectul de gazoduct TurkStream, care urma să transporte 31,5 miliarde de metri cubi pe an în Turcia prin Marea Neagră și centrala nucleară de la Akkuyu ar urma să reintre în actualitate.

Potrivit lui Iuri Ușakov, consilierul de politică externă a lui Putin, faptul că Erdogan efectuează această vizită în Rusia atât de repede după puci demonstrează importanța pe care o atribuie Ankara relațiilor sale cu Moscova. Dar, după o criză atât de acută, va fi nevoie de timp și de eforturi înainte ca relațiile dintre cei doi lideri să redevină normale.

Citeşte şi Premierul turc: Serviciile secrete au avertizat armata cu privire la puci, dar nu şi guvernul

Unii analiști estimează că Moscova este în poziție de forță față de o Turcie care importă în continuare mai mult de jumătate din necesarul său de gaze naturale din Rusia.

Singura persoană de care se teme Erdogan este Putin

Rusia, care este cel mai puternic aliat al președintelui sirian Bashar al-Assad, inamicul lui Erdogan, a modificat raporturile de forță, intervenind militar în septembrie trecut, fapt ce a consternat Turcia. „Singura persoană de care se teme Erdogan este Vladimir Putin”, consideră Steven Cook, de la Consiliul pentru Relații Externe.

În opinia lui Mankoff, tensiunile între Turcia și Occident au creat o „ocazie de aur de a readuce Ankara spre Rusia”. „Ceea ce vom vedea este o relație mai durabilă, dar de tip mai pragmatic, nu construită pe o relație personală sau ideologică, ci pe interese practice comune”, opinează Aleksandr Baunov de la Carnegie Center din Moscova.