Erdogan vrea să redenumească catedrala ortodoxă din Istanbul, Sfânta Sofia, în „moscheea Sfânta Sofia””

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit duminică despre posibilitatea redenumirii fostei catedrale patriarhale ortodoxe din Istanbul Sfânta Sofia, în prezent muzeu, în "Moscheea Sfânta Sofia" după alegerile locale din 31 martie.

25 mart. 2019, 16:29
Erdogan vrea să redenumească catedrala ortodoxă din Istanbul, Sfânta Sofia, în „moscheea Sfânta Sofia””

Întrebat în timpul unui interviu televizat despre o posibilă intrare gratuită la muzeul Sfânta Sofia, şeful statului turc a răspuns: „Nu este imposibil. (…) Dar nu o vom face sub numele de „muzeu”, ci „Moscheea Sfânta Sofia”.

Remarca sa a provocat un „oh” de surpriză din partea jurnalistei care i-a pus întrebarea la canalul TGRT Haber, notează France Presse.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea la Intrarea în Strâmtoarea Bosfor şi Cornul de Aur, biserica Sfânta Sofia este în mod regulat obiectul unor polemici între creştini şi musulmani care îşi dispută utilizarea ei.

Această biserică, în care erau încoronaţi împăraţii bizantini, a fost transformată în moschee în secolul al XV-lea după cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453.

Sub regimul laic al lui Mustafa Kemal Ataturk, ea a fost dezafectată şi transformată în muzeu pentru a fi, spune legea, „oferit umanităţii”.

Preşedintele Erdogan se află în plină campanie pentru alegerile locale din 31 martie care se anunţă strânse în marile oraşe precum Ankara şi Istanbul.

Statutul acestui monument, în prezent înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi vizitat de milioane de turişti în fiecare an, continuă să-i irite pe cei mai militanţi musulmani din Turcia.

De la venirea la putere a lui Erdogan în 2003, activităţile legate de islam s-au multiplicat în interiorul Sfintei Sofia, mai ales cu şedinţe de citire a versetelor din Coran sau rugăciuni colective în faţa monumentului.