Erdogan vrea să se instituie o „zonă de securitate” în nordul Siriei

Turcia încearcă să stabilească o 'zonă de securitate' liberă de 'teroriști' în nordul Siriei pentru a le permite persoanelor care și-au părăsit locuințele din cauza conflictului să se stabilească acolo, a declarat luni președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

13 feb. 2017, 17:11
Erdogan vrea să se instituie o „zonă de securitate” în nordul Siriei

‘Obiectivul nostru, aici, este (stabilirea) unei zone de 4.000 sau 5.000 de kilometri pătrați fără teroriști, pentru a crea o zonă de securitate’, a afirmat Erdogan într-un discurs difuzat de televiziunea din Bahrein, unde se află în vizită.

Pentru a securiza o astfel de zonă, ‘este nevoie de asemenea de o zonă de interdicție aeriană’, a spus șeful statului turc.

Ankara, care a mediat împreună cu Moscova și Teheran un acord de încetare a focului în Siria, susține fervent crearea unei astfel de zone ce ar putea absorbi o parte din cei 2,7 milioane de sirieni care s-au refugiat în Turcia.

Noul președinte al SUA, Donald Trump, a menționat de asemenea luna trecută un plan pentru crearea unei ‘zone de securitate’ în Siria, fără a oferi însă detalii.

După ce i-a ajutat pe rebelii sirieni să-i înlăture pe jihadiștii SI din mai multe localități, Ankara și-a direcționat forțele către Al-Bab, un bastion al jihadiștilor situat în regiunea Alep unde armata turcă a suferit pierderi importante în ultimele săptămâni.

După cucerirea Al-Bab, care este doar ‘o chestiune de timp’, Turcia ar putea participa la o operațiune ce are drept scop înlăturarea SI din autoproclamata sa ‘capitală’ siriană, Raqqa, a reafirmat luni Erdogan.

Însă Ankara s-a opus până acum unei eventuale participări a milițiilor kurde la o astfel de operațiune. Conflictul sirian s-a soldat de la izbucnirea sa în 2011 cu peste 310.000 de morți și milioane de refugiați.