Ernesto Puentes s-a stins din viaţă

Muzician supradotat, el a devenit cunoscut în Cuba în anii 1940, iar apoi a dobândit un renume internaţional, având peste 200 de albume la activ ca interpret sau solist, în care se fac simţite influenţe multiple. 

09 iun. 2017, 07:17
Ernesto Puentes s-a stins din viaţă

Şeful de orchestră şi trompetistul virtuoz Ernesto ”Tito” Puentes a murit joi, la vârsta de 88 de ani, în oraşul Montpellier din sudul Franţei, unde locuia, a declarat pentru AFP managerul său Jean-Louis Perrier. 

Născut la 7 noiembrie 1928 la Havana, ”Tito” a debutat pe scenă alături de doi unchi trompetişti. Muzician supradotat, el a devenit cunoscut în Cuba în anii 1940, iar apoi a dobândit un renume internaţional, având peste 200 de albume la activ ca interpret sau solist, în care se fac simţite influenţe multiple. 

”Când am făcut jazz, compatrioţii mei spuneau că nu mai sunt cubanez, ci jazzman. Astăzi mi se spune că sunt salsero… Eu prefer termenul de muzică afro-cubaneză celui de salsa, care mi se pare impropriu şi care a fost inventat de americani (…) Eu îmi spun muzician. Încerc să integrez în muzica mea influenţe europene şi africane. Muzica mea este pluralistă”, a spus el. 

Ernesto ”Tito” Pentes a părăsit ţara sa natală la începutul anilor 1950 pentru un turneu de un an în Europa, în Orientul Mijlociu şi în Liban. Când organizatorul turneului i-a lăsat pe muzicieni fără bani şi fără orizont, el s-a instalat în Franţa. 

La Paris, ”Tito” şi-a făcut rapid un nume cu ritmurile sale alerte. 

În anii 1970, el i-a acompaniat pe Sylvie Vartan, Michel Delpech, Claude François, Nino Ferrer, Eddy Mitchell sau Joe Dassin. 

El a fost de asemenea şef de orchestră şi a înfiinţat o trupă pentru muzicianul camerunez Manu Dibango. 

În 1995, ”Tito” şi-a creat propria sa Big Band, compusă din 20 de muzicieni veniţi în special din Cuba, Venezuela şi Columbia. 

Pe ultimul său album, intitulat „Gracias” (2012), el i-a avut ca invitaţi pe Manu Dibango şi Ibrahim Maalouf. 

”Tito” şi trupa sa au cântat pentru ultima oară în iulie 2015 la festivalul Tempo Latino de la Vic-Fezensac, în sud-vestul Franţei, a subliniat managerul său. „Cel mai parizian dintre cubanezi a plecat să se alăture altor salsero pentru o descarga (sesiune de improvizaţie – n.r.) eternă”, a mai spus acesta.

Sursă: Agerpres