EROARE reparată în paleontologie: Brontozaurii chiar au existat

Fosila unui presupus brontozaur a fost reclasificată după ce paleontologii au revenit asupra unei erori comise în urmă cu mai bine de un secol, când oamenii de știință ajunseseră la concluzia că brontozaurii nu au existat.
Filip Stan
08 apr. 2015, 14:48
EROARE reparată în paleontologie: Brontozaurii chiar au existat

O echipă de paleontologi a prezentat marți rezultatele unei analize exhaustive asupra rămășițelor unui brontozaur descoperite în anii ’70 ai secolului al XIX-lea. Ei au comparat această fosilă cu cele ale altor dinozauri din specii înrudite și au ajuns la concluzia că uriașul dinozaur ierbivor descoperit în secolul XIX nu face parte din genul Apatosaurus. Astfel brontozaurii au fost reabilitați din punct de vedere științific, scrie Agerpres care citează Reuters.

Paleontologul Emanuel Tschopp de la Universitatea Nova de Lisboa (Portugalia) a explicat că există importante diferențe anatomice între fosila descoperită în secolul al XIX-lea și dinozaurii din genul Apatosaurus, care aveau gâtul mai lat decât brontozaurii și erau și mai masivi.

„Diferențele dintre Apatosaurus și Brontosaurus sunt suficient de numeroase pentru a readuce la viață genul Brontosaurus”, a susținut Tschopp.

Brontozaurii, care au populat teritoriul de astăzi al Americii de Nord în urmă cu 150 de milioane de ani, în Jurassic, aveau în jur de 22 de metri lungime și cântăreau aproximativ 40 de tone.

Citeşte şi Două specii de dinozauri, descoperite în Peninsula Arabică

„Brontosaurus și T. rex sunt, fără îndoială, cele mai populare nume de dinozauri. Chiar și la 112 ani după ce paleontologii ajungeau la concluzia că brontozaurii nu au existat niciodată, numele lor are încă ecouri în cultura populară”, a comentat și paleontologul Octávio Mateus, de la aceeași universitate. „Este o situație similară cu o eventuală redobândire a statutului de planetă pentru Pluto”, a adăugat el.

După ce echipa sa a excavat fosilele a doi dinozauri masivi, cu gâtul prelung, paleontolgul Othniel Charles Marsh a botezat un exemplar Apatosaurus (șopârla înșelătoare) în 1877. Cel de-al doilea exemplar descoperit a fost clasificat drept Brontosaurus (șopârla tunet) în 1879.

În 1903 însă, paleontologul Elmer Riggs a publicat un studiu în care explica faptul că Brontosaurus și Apatosaurus erau prea similari pentru a putea fi considerați două genuri diferite. Iar cum Apatosaurus a fost „botezat” primul, regulile academice au condus la renunțarea la numele Brontosaurus.

Acest nume s-a dovedit însă atât de popular încât a supraviețuit deciziei paleontologilor de la începutul secolului XX. Brontozaurii făceau parte dintr-un grup de dinozauri cu gâturi și cozi prelungi și cu picioare foarte groase și puternice, asemănătoare unor stâlpi, grup denumit Sauropode.

Acest studiu, care le „face dreptate” brontozaurilor a fost publicat în ultimul număr al revistei PeerJ.

Citeşte şi Cel mai mare dinozaur carnivor din Europa, descoperit în Portugalia

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Ion Țiriac, cadou fabulos pentru Kira Hagi! A aparținut Ducesei de Kent
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă! Va fi trimis în judecată. Decizie pentru fostul candidat la alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Obligatoriu pentru toți stăpânii de animale din România. Ce trebuie să facă în zilele caniculare, legea este clară
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
Spectacol și doliu la Phenian. Kim Jong Un, omagiu pentru soldații nord-coreeni căzuți pe frontul din Ucraina. Cum a apărut la televiziune
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Primul vampir nu a fost în România, Serbia susține că l-a avut pe predecesorul lui Dracula
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Victor, un elev din București, a luat 8.70 la Istorie Ce notă finală a obținut după ce a făcut contestație: 'Am plâns'
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Călin Georgescu ia măsuri. Anunțul serii făcut de fostul candidat. Am demarat acțiuni legale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor