Eroare uriaşă în Spania. Andaluzia a irosit 20% din dozele de vaccin Pfizer, din cauză că a cumpărat 25 de milioane de seringi neconforme

Andaluzia recunoaşte că a irosit aproximativ de 20% din primele loturi de vaccinuri Pfizer, după ce a cumpărat 25 de milioane de seringi „inadecvate”.

21 ian. 2021, 18:03
Eroare uriaşă în Spania. Andaluzia a irosit 20% din dozele de vaccin Pfizer, din cauză că a cumpărat 25 de milioane de seringi neconforme

Ședința plenară extraordinară din Parlamentul andaluz, convocată la cererea grupurilor de opoziție, pentru ca Guvernul lui Juan Manuel Moreno Bonilla să dea socoteală de modul în care a gestionat pandemia, a luat o întorsătură bruscă după ce a fost făcut public faptul că Andaluzia a irosit în jurul 20% din dozele de vaccin Pfizer, din cauza utilizării seringilor „inadecvate”, care nu pot absoarbe tot serul din flacoane. Dezvăluirea a apărut după o plângere publică făcută de sindicatul de asistenți medicali Satse, iar joi, ministrul Sănătății din Andaluzia, Jesús Aguirre, a confirmat situaţia în discursul său, citat de El Diario.

Astfel, Jesús Aguirre a declarat joi în parlamentul regional că, din cauza seringilor neconforme, la fiecare doză administrată s-a pierdut a șasea parte.

Aguirre a explicat că Junta de Andalucía a cumpărat în avans 25 de milioane de seringi, pregătindu-se pentru momentul în care vor sosi primele loturi de vaccinuri. Acest tip de seringă s-a dovedit a avea însă un „deficit de 0,1 mililitri, pe doză, cantitate pe care am pierdut-o, astfel că nu ne-a mai ajuns să administrăm a șasea doză din același flacon”. Fiecare flacon de Pfizer permite administrarea a șase doze, dar seringile cumpărate de Consiliul din Andaluzia permit să fie injectate doar cinci persoane.

Citeşte şi Pandemia de Covid 19. Spania, record de infectări zilnice, peste 40.000, Irlanda cere test PCR negativ

Pe 8 ianuarie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat o modificare a prospectului vaccinului Pfizer, admiţând faptul că faptul că s-ar putea administra șase doze de 0,3 ml din fiecare flacon, în loc de cinci. Noul prospect al companiei farmaceutice clarifică faptul că, pentru extragerea maximă a vaccinului, trebuie folosite seringi adecvate, cu spațiu specific între ac și piston. Dacă dimensiunea acestui spațiu este mai mare decât cea recomandată, se pierde o parte minimă din fiecare doză, ceea ce s-a întâmplat în Andaluzia, la Madrid și în Catalonia.