ERORI din filmele SF care sfidează ştiinţa

Filmele Science & Fiction sunt un gen extraordinar de popular și nu trebuie decât să ne gândim la serii precum "Star Wars" sau "Star Trek" pentru a înțelege de ce.

02 feb. 2015, 10:23
ERORI din filmele SF care sfidează ştiinţa

Filmele SF ar trebui să ofere un amestec cât mai omogen de știință și ficțiune, iar opinia unanimă este că un SF este cu atât mai bun cu cât ficțiunea redată are baze științifice și nu este cu totul rodul închipuirii. Din păcate, în majoritatea filmelor SF, chiar și în cazurile cele mai populare, relația dintre știință și ficțiune este mai degrabă eterogenă, rezultatele fiind scene puțin credibile, chiar și în logica filmului, sau pur și simplu gafe, scrie Agerpres.

În spațiu nu te aude nimeni când strigi

În acest caz, seria de filme „Alien” salvează onoarea genului SF: „În spațiu nu te aude nimeni când strigi” — sloganul ales să promoveze primul film al seriei, din 1979. Undele sonore sunt unde de presiune care se propagă sub forma vibrațiilor ce se transmit printr-un anumit mediu. Astfel, sunetul se poate propaga prin aer, dar și prin alte substanțe dar sub nicio formă nu se poate propaga în vidul spațiului cosmic.

Și totuși extrem de multe filme SF sunt pigmentate cu zgomotoase explozii produse în spațiu, în spectaculoasele lupte dintre diferite nave stelare.

Citeşte şi ŞTIINŢĂ: Trei MISTERE care nu au putut fi explicate