Erori la platforma de asigurări de sănătate. Este a treia zi la rând când sunt probleme

Platforma de asigurări de sănătate are din nou probleme. Este a treia zi la rând când se înregistrează erori de conectare, deoarece sistemul este subdimensionat şi construit pe tehnologii şi echipamente învechite.

03 sept. 2021, 14:53
Erori la platforma de asigurări de sănătate. Este a treia zi la rând când sunt probleme
Erori la platforma de asigurări de sănătate. Este a treia zi la rând când sunt probleme

Erori la platforma de asigurări de sănătate. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat vineri că platforma informatică a asigurărilor de sănătate a înregistrat disfuncţionalităţi în ultimele trei zile.

Erori la platforma de asigurări de sănătate

Pentru a treia zi consecutiv se înregistrează erori de conectare, întrucât sistemul este subdimensionat şi construit pe tehnologii şi echipamente învechite. Instituţia anunţă că a demarat un proiect pentru redimensionare.

”În ultimele 3 zile, platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS) a înregistrat unele disfuncţionalităţi care au fost investigate şi s-au luat masuri pentru remedierea lor. Disfuncţionalităţile nu au fost rezolvate în totalitate, astfel că şi astăzi există situaţii în care la accesarea platformei de către furnizori se mai înregistrează erori de conectare. CNAS, împreună cu partenerii care asigură mentenanţă PIAS, fac eforturi pentru remedierea cât mai urgentă a situaţiei”, a transmis, vineri, CNAS.

Potrivit sursei citate, din analizele efectuate până în prezent asupra platformei, una dintre cauze o reprezintă suprasolicitarea PIAS, dat fiind că în această perioadă o parte dintre furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări încarcă în platformă raportările lunare.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii atrage atenţia despre valul 4 al COVID. Ioana Mihăilă face apel la români să se vaccineze!

”Pe de altă parte, sistemul informatic al asigurărilor sociale de sănătate este subdimensionat şi construit pe tehnologii şi echipamente învechite. CNAS a iniţiat un proiect pentru redimensionarea şi retehnologizarea sistemului informatic, care va fi realizat cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)”, a mai precizat instituţia.

CNAS precizează că, pe termen scurt, până la remedierea situaţiei, specialiştii IT din cadrul CNAS încearcă să intervină cu soluţii punctuale la problemele sesizate de furnizori pe adresa pe care o au la dispoziţie: [email protected].

Până la remedierea în totalitate a disfuncţionalităţilor, furnizorii de servicii medicale care nu îşi pot desfăşura activitatea în modul online, vor introduce serviciile acordate în mod offline, urmând să le transmită online după remediere.

”Ne cerem scuze pacienţilor şi furnizorilor pentru problemele întâmpinate în accesarea sistemului informatic al asigurărilor de sănătate. Vom întreprinde toate demersurile necesare pentru a rezolva punctual această situaţie. Din păcate, cu toate eforturile depuse de echipa CNAS, astfel de probleme mai pot apărea până la retehnologizarea şi redimensionarea sistemului”, a declarat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS.

Citeşte şi O femeie infectată cu noul coronavirus după ce a fost vaccinată cu schema completă a murit la Buzău