Erupţie puternică a vulcanului Fuego. Panică la 50 de kilometri de capitală, sunt explozii puternice

Publicat: Marţi, 22 Ianuarie 2019 12:19 // Actualizat: Marţi, 22 Ianuarie 2019 12:19 // Sursa: romaniatv.net

Vulcanul de Foc din Guatemala, situat la aproape 50 de kilometri de capitală, şi-a intensificat luni activitatea cu explozii moderate şi puternice, expulzând materii piroclastice în jurul craterului, relatează EFE.

Institutul Naţional de Seismologie, Vulcanologie, Meteorologie şi Hidrologie a precizat într-un buletin special că această situaţie este rezultatul "unui proces de umplere a craterului", fapt ce generează avalanşe incandescente în direcţia versanţilor Las Lajas, Seca, Honda şi expulzarea de cenuşă.

Coloanele de cenuşă ating deja 5.000 metri înălţime deasupra mării şi se deplasează cu 12 km/h spre vest şi sud-est.

Exploziile generează unde de şoc "moderate şi puternice" care fac să vibreze acoperişurile şi ferestrele caselor din localităţile învecinate Panimaché, Morelia, Santa Sofía, Yucales, Palo Verde sau Rochela.

La 3 iunie anul trecut, erupţia cea mai puternică din istoria vulcanului a provocat moartea a aproape 200 de persoane şi a afectat 1,7 milioane de oameni dintre care unii au pierdut aproape toate bunurile.

Vulcanul de Foc, cu o înălţime de 3.763 de metri, este situat între departamentele Escuintla, Chimaltenango şi Sacatepéquez, şi este, alături de Santiaguito şi Pacaya, unul dintre cei mai activi, dintr-un total de 32 de vulcani aflaţi în această ţară din America Centrală. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Fuego Guatemala vulcan vulcan activ
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8583
RON
21 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H