Erupţie puternică a vulcanului Fuego, zborurile aeriene au fost anulate

Autoritatea Aeronautică Civilă a informat joi că o companie aeriană şi-a suspendat zborurile spre Guatemala ca urmare a norului de cenuşă expulzat de Vulcanul Fuego, unul dintre cei mai activi din această ţară, relatează EFE.

01 feb. 2019, 07:16
Erupţie puternică a vulcanului Fuego, zborurile aeriene au fost anulate

„Informăm că o companie comercială internaţională – căreia nu i s-a dat numele – şi-a suspendat zborurile spre aeroportul internaţional La Aurora, deşi operaţiunile aeriene se desfăşoară în absolută normalitate”, a anunţat entitatea civilă.

Schimbarea de direcţie a vântului a determinat ca Vulcanul Fuego, situat la 50 de kilometri de capitală, să arunce cenuşă asupra localităţilor Alotenango, Antigua, Ciudad Vieja şi asupra unor zone din Ciudad de Guatemala.

Institutul Naţional de Seismologie, Vulcanologie, Meteorologie şi Hidrologie (Insivumeh) a informat într-un buletin special că vulcanul înregistrează între 13 şi 18 explozii moderate pe oră care ridică o coloană de cenuşă la peste 4.800 de metri înălţime şi o împrăştie pe o distanţă de 45 de kilometri în direcţia est şi nord-vest.

Exploziile generează zgomote de degazificare şi tunete cu unde de şoc care provoacă vibraţii locuinţelor din apropierea vulcanului şi scurgeri de lavă care se revarsă pe versanţii Seca, Taniluya, Ceniza, Trinidad şi Las Lajas.

Autoritatea Aeronautică Civilă a asigurat că menţine vigilenţa şi comunicarea constantă cu Insivumeh pentru a monitoriza „comportamentul” norului de cenuşă.

La 3 iunie 2018, Vulcanul Fuego, unul dintre cei mai activi din Guatemala, a înregistrat cea mai mare erupţie din istoria sa provocând moartea 201 de persoane, 229 de dispăruţi; aproximativ 2 milioane de persoane au fost afectate şi s-au înregistrat pagube materiale considerabile.