ESA: Relieful de pe Marte, construit de apă şi de erupţii vulcanice FOTO

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a difuzat joi noi fotografii cu un crater de pe Marte unde se observă mai multe urme ale unei prezenţe anterioare a apei pe planeta roşie.

01 aug. 2013, 12:13
ESA: Relieful de pe Marte, construit de apă şi de erupţii vulcanice FOTO

Imaginile au fost luate în luna ianuarie de sonda europeană Mars Express, aflată în funcţiune din 2003, şi arată ceea ce pare să fi fost zone muntoase de pe Marte, o zonă cu câteva grade la sud de ecuatorul acestei planete, scrie Agerpres.

În fotografii se distinge un crater cu un diametru de 34 de kilometri cu numeroase blocuri de piatră care, potrivit ESA, s-au format prin sedimentarea particulelor dizolvate în apă după o inundaţie.

Alte dovezi ale prezenţei lichidului în această zonă sunt o amprentă mică şi sinuoasă a unui râu, ca şi numeroasele mişcări de pământ, lucru ce s-ar fi putut produce datorită prezenţei apei care ar fi slăbit pereţii craterului.

Cu toate acestea, nu doar apa ar fi intervenit în topografia acestei regiuni, ci şi erupţiile vulcanice, după cum o demonstrează cenuşa descoperită în partea stângă a craterului.

Topografia văii Tagus de pe Marte, FOTO: ESA