Eșec major pentru laserul de la Măgurele. Mesaj devastator primit de la Comisia Europeană

Comisia Europeană a luat decizia de a înființa Extreme Light Infrastructure (ELI), un consorțiu european pentru infrastructura de cercetare (ERIC), doar cu Cehia și Ungaria, fără România.

06 mai 2021, 09:29
Eșec major pentru laserul de la Măgurele. Mesaj devastator primit de la Comisia Europeană

Eșec major pentru laserul de la Măgurele. „Există o a treia facilitate ELI în construcție în România, lângă capitala București. Laboratorul ELI-NP, pionier în noul domeniu al fotonicii nucleare, are și el sute de oameni de știință și studenți absolvenți angajați în proiect. Se așteaptă să se alăture celorlalte două laboratoare ELI în noua organizație internațională”, se arată în comunicatul ELI, fără a se preciza însă și o dată certă, scrie HotNews.

Eșec major pentru laserul de la Măgurele

România a pierdut calitatea de membru după ce nu și-a atins țintele asumate și a încercat, sub conducerea ministrului Cercetării, Ciprian Teleman, să se repoziționeze și să opteze pentru statutul de Observator Fondator, urmând ca în cadrul negocierilor din ELI-ERIC și IMPULSE să reatingă această țintă în 2023. ELI-ERIC nu a mai oferit posibilitatea părții române de a opta, în acel moment, pentru statutul de Membru Gazdă ci doar de a adera la ELI-ERIC ca Observator (într-o primă variantă) sau de a participa prin intermediul ELI-NP-ca Partener Strategic-în acest caz, fără ca România să fie membru al ELI-ERIC (într-o a doua variantă). Prin decizia de ieri, România a pierdut și acest statut.

Directorul demis al laserului de la Turnu Măgurele: Am primit vestea cu stupoare, am fost demis în grabă, fără discuţie

„Această decizie înseamnă că toate laboratoarele pot funcționa în mod legal împreună, ca o singură organizație”, a declarat Allen Weeks, directorul general al ELI Delivery Consortium, care a adăugat: „Decizia vine într-un moment important, deoarece tranziția la operațiuni are loc deja, iar interesul oamenilor de știință este intens”.

Citeşte mai mult AICI.