Este Moş Crăciun shaman? Originile shamanice ale Crăciunului

Te-ai întrebat vreodată de unde vin obiceiurile de Crăciun, care este originea bradului de Crăciun, de ce se pun stea în vârf şi cadouri la poalele lui, de ce umblă Moş Crăciun într-o sanie trasă de reni? Ce legătură are Crăciunul cu naşterea lui Iisus?

07 dec. 2017, 21:42
Este Moş Crăciun shaman? Originile shamanice ale Crăciunului

Se pare ca povestea lui Mos Craciun incepe din indepartatul Pol Nord, in Siberia, aproape de capatul lumii. Totusi, nu-l vei gasi aici pe Mos Craciun sau vreo fabricuta cu elfi. Insa vei gasi un popor – Evenki – vanatori si crescatori de reni. Populatia Evenki are o cultura shamanica, iar in limba lor „saman” inseamna „cel care cunoaste spiritele”.

Un instrument important in practicile shamanice din aceasta parte a lumii o are Amanita muscaria, o ciuperca speciala, cunoscuta in lumea moderna drept ciuperca lui Alice din Tara Minunilor. Aceasta ciuperca este considerata sacra si este utilizata in ceremonialuri spirituale. In vechime se spunea ca aceasta ciuperca este fructul copacului sub radacinile caruia crestea si, pentru ca nu avea seminte, se considera ca este divina – un fel de nastere virginala in lumea plantelor.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.